Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev: NATO ülkesinden Ukrayna’ya ordu göndermek küresel çatışma anlamına gelir

Resim
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev konuk Slovenya Cumhurbaşkanı Nataša Pirc Musar ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Batı Balkanlarda güvenlik olmadan Avrupa’da da güvenlik olamaz” dedi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 26 Şubat’ta Paris’te Ukrayna’ya Destek Uluslararası Konferansı’nda Ukrayna’ya Batıdan kara askeri birlikler yollama fikrinin ileride dışlanmayacağı yönündeki açıklamalarını bu sözlerle yorumladı.
Radev sözlerinin devamında “İkili sözleşmeyle de olsa, bir NATO ülkesinin Ukrayna’ya ordu göndermesi küresel çatışma anlamına gelecektir. Nükleer çatışma riskinin de artması anlamı taşıyacaktır” diye uyardı.
Rumen Radev bu savaşta Ukrayna’nın tek başına bırakılmayacağını; fakat küresel çatışmalara yol açacak düşüncesiz eylemlere de izin verilmeyeceğini kaydetti.
İki ülke cumhurbaşkanı arasındaki görüşmede, bölgedeki riskler, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşın bölge üzerindeki tesiri, artan düzensiz göçmen baskısı, enerji krizi gibi konular masaya yatırıldı.
İki lider Bulgaristan ve Slovenya’nın Batı Balkan coğrafyasında olan iki devlet olarak, bölgede istikrar için çalışacaklarını öne sürdüler. Her iki devlet başkanı da “Batı Balkanlarda istikrar olmadan Avrupa’da güvenlik olmaz” fikrinde birleşti.

Bu içerik 27.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.