Bulgaristan Başbakanı Kuzey Makedonya konusunda: Birkaç gün içinde son yıllardakinden daha fazlasını elde ettik

Resim

Başbakan Kiril Petkov Bulgar basınına verdiği demeçte “Birkaç gün içinde son yıllarda atılmayan olumlu adımları attık. Bu bizim yapıcı yaklaşımımız ve karşılıklı yardımlaşmamızın sonucudur. Amacımız somut sonuçlarla samimi iyi komşuluktur” dedi.

Petkov, yakın zamanda başlaması beklenen Sofya-Üsküp uçak seferlerini örnek vererek, 25 Ocak'ta yapılacak hükümetler arası toplantı tarihi de dahil olmak üzere, çalışma gruplarının takvimi üzerinde şimdiden anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Sofya ile Üsküp arasındaki hava yolu bağlantısıyla ilgili olarak Başbakan, bunun etkinliğinin politikacılara bağlı olmayacak şekilde yapılandırılması gerektiği yorumunu yaptı. “Hat, ekonomik bir temelde çalışacak şekilde düzenlenmelidir. Bu bir yaklaşım, program ve diğer uçuşlarla bağlantı meselesidir” dedi. Bu bağlamda Petkov, dünkü toplantılarda Balkanlara daha fazla turist çekebilmek için Bulgaristan ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin bazı turizm paketlerinin de ortak olmasının tartışıldığını sözlerine ekledi.

Gelecekteki Sofya-Üsküp demiryolu bağlantısıyla ilgili olarak, Başbakan Petkov, projenin ayrıntılarının hala netleşmekte olduğunu ve Bulgaristan ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlarının, çalışma gruplarının konuyla ilgili gelişmeler hakkında düzenli olarak bilgi vereceğini açıkladı. “21. yüzyılda iki başkent arasında demiryolu bağlantısı olmaması düşünülemez. Bu, kötü altyapı yönetiminin bir örneği olarak tarihe geçmeli ve sona ermeli” dedi.

Kiril Petkov, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde Bulgarların haklarının gözetilmesini ve ayrımcılığın yapılmamasını son derece önemli bir öncelik olarak sıraladı. Başbakan, "Bu, Bulgar kimliğine sahip Makedonların ayrımcılık tehdidiyle karşılaşmamasını sağlamak için en temel yol olacaktır." dedi.

Başbakan Petkov, Makedon ders kitaplarındaki nefret söyleminin ortadan kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

Kaynak: https://www.kisa.link/PGUC (Erişim tarihi: 19.01.2022)
Bu içerik 19.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 118 kez okundu.