Bulgaristan Başbakanı Denkov: Üsküp ödevini yapmalı, Bulgaristan tutumunu değiştirmeyecek

Resim
Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, Bulgar medyasına yaptığı açıklamada, onlarca diğer milliyetlerle birlikte Bulgarların da Kuzey Makedonya’nın anayasasına dahil edilmesinin neden bu kadar büyük bir sorun haline getirildiğini anlamadığını söyledi.
Denkov, açıklamasına Kuzey Makedonya’nın, şu anda ve önümüzdeki birkaç ay içinde kendisine açılan her kapıdan çok iyi istifade etmesi gerektiğini ekledi.
Yerel Bulgar medyasının aktardığı haberlere göre Bulgaristan Başbakanı, vetoyu kaldıran Fransız önerisinin uygulanmasından sonra, artık müzakerelerin Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasında değil, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile AB arasında yürütüldüğünü belirtti.
Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'ya karşı olan tutumunu değiştirmesi için hiçbir neden olmadığını söyleyen Denkov, Kuzey Makedonya’dan Fransa'nın önerisi üzerine üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
Üsküp'teki bazı siyasetçilerin, AB’den Sofya'ya yönelik yeni bir baskının gelmesini ummalarına karşılık Bulgaristan'ın Kuzey Makedonya'ya yönelik tutumunun değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine Başbakan Denkov, "Kesinlikle hayır. ‘Fransız önerisi’ diye adlandırılan önerinin uygulamaya konulması ve bunun sonucunda vetonun kaldırılmasıyla birlikte, tartışma artık Bulgaristan ile Kuzey Makedonya arasında değil, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ile AB arasında yaşanmakta. Beklentimiz, komşularımızın AB'ye karşı yerine getirmeyi taahhüt ettikleri yükümlülüklerini yerine getirmesidir. Dolayısıyla bizim, mevcut tutumumuzu değiştirmemizi gerektiren hiçbir neden yoktur." şeklinde cevap verdi.

 

Bu içerik 29.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 37 kez okundu.