Bulgaristan Anayasa Mahkemesi, Borisov Hükümeti’ne karşı moratoryumu yasadışı buldu

Anayasa Mahkemesi salı günü yaptığı açıklamada, Bulgaristan Ulusal Meclisi’nin hükümetin diğer organlarının yetkilerinin uygulanmasını askıya alamayacağını söyledi. Karar, 45. Ulusal Meclis tarafından o sırada görevden ayrılan Başbakan Boyko Borisov Hükümeti’nin çalışmalarına moratoryum uygulanmasıyla ilgili olarak verildi.

Resim

21 Nisan'da yasama organı, görevden ayrılan GERB hükümeti ve Birleşik Vatanseverler'in işlemleri ve personel kararlarına moratoryum getirdi. Moratoryum 22 Nisan'dan 12 Mayıs'a kadar yürürlükteydi. Milletvekilleri, imtiyaz sözleşmelerinin verilmesini, yeni devlet borçlarının verilmesini, devlet veya belediye hastanelerinin satışını ve kamu idaresi düzenleyici makamlar veya devletin yüzde 50'den fazla hisseye sahip olduğu işletmelerin yönetimini ilgilendiren personel kararlarını açıkça yasakladılar. 60 milletvekilinin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği dilekçeyle moratoryuma itiraz edildi.

Anayasa Mahkemesi salı günü oybirliğiyle (11-0) açıkladığı kararında şunları söyledi:

"Millet Meclisi, cumhurbaşkanının veya anayasa ile kurulan ve diğer kanunlarda daha ayrıntılı olarak tanımlanan yürütme hükümetinin yetkilerinin askıya alınmasına karar veremez. Bakanlar Kurulu'nun, Anayasa'nın 111. maddesinin 3. fıkrası uyarınca [yeni bir hükümetin seçimine kadar] ve diğer hükümet organlarının ve yargının anayasal olarak belirlenmiş yetkilerine uygun olarak çalıştığı zamanlar dahil."

Mahkeme ayrıca parlamenter bir sistemde hükümetin parlamentoya karşı sorumlu olduğunu, ancak bu, hükümetin ikincil bir statüye sahip olduğu anlamına gelmediğini bildirdi.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2488423 (Erişim tarihi, 29.09.2021)
Bu içerik 28.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.