Bulgaristan açısından Afganistan’daki durum

Resim
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Svetlan Stoev, AB Dış İlişkiler Olağanüstü Konseyi’nde yaptığı konuşmada Bulgaristan için önceliğin Bulgaristan vatandaşlarının ülkeden tahliye edilmesi olduğunu söyledi. Bulgaristan’da ayrıca AB’nin dış sınırı olmasından dolayı Afganistan’daki olaylar nedeniyle oluşabilecek mülteci baskısı beklentisi de var. Avrupa Parlamentosu üyesi Elena Yonçeva, Avrupa Parlamentosu’nda Afganistan ile İlişkiler Delegasyonu Üyesi olarak, BNR’ye verdiği röportajda şunları söyledi:
“Avrupa ve Bulgaristan için Afganistan büyük tehlike teşkil ediyor. Bulgaristan’ın ilk nokta olmasından dolayı, Avrupa’ya olası bir Afgan mülteci akını durumunda, Bulgaristan için durum zor olacak. Avrupa bizi bu durumda yalnız bırakmamalı. Coğrafi konumumuzdan dolayı cezalandırılamayız.”
Parlamento Dış Politika Komitesi Başkan Yardımcısı, Stefan Tafrov, BNR’ye verdiği röportajda “Bulgaristan devleti Afganistan’da olanlara doğru tepki veriyor” dedi.
“Öncelikle yapılması gereken Afganistan’daki yurttaşlarımızın, ülkelerine geri gönderilmelerini sağlamak. Aynı zamanda orada bulunduğumuz yıllar boyunca Bulgaristan için çalışmış olan Afganlarla da ilgileniyoruz. Onlara yardım borçluyuz”, açıklamasında bulundu.
Bulgaristan’daki bazı siyasi güçler şimdiden güçlü mülteci baskısından söz etmeye başladı bile. Dışişleri Bakanı Svetlan Stoev’e göre, henüz böyle bir mülteci baskısından söz edilemez. Ancak geçici hükümetin sınırlara 1.000 asker göndermeye hazır olduğunu söyledi. Parlamento dışı vatansever parti VMRO, sınır yetkililerine yardım amaçlı gönüllü birimlerin oluşturulması çağrısında bulundu.
Yakın zamana kadar BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü olan Nikolay Mladenov, BNR’ye verdiği demeçte, mülteci dalgası hakkında çok fazla spekülasyon yapılmaması gerektiğini söyledi.
“Bence herkesin önceki mülteci dalgasından dersler almış olması ve Avrupa’daki tüm kurumların böyle bir riske hazırlıklı olması gerek. Ancak şu anda böyle bir tehlike ile ilgili spekülasyon yapmamalıyız. Çünkü bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hala Batı’nın, müttefiklerimizin ve ortaklarımızın kontrolü altında olan birçok etkene bağlı.” dedi.

Kaynak: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101515009/situaciata-v-afganistan-balgarski-gledni-tochki (Erişim tarihi, 25.08.2021)

Bu içerik 19.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 178 kez okundu.