Bulgaristan 70 diplomatı ülkeden kovuyor

Resim
İstifa eden Başbakan Kiril Petkov gazetecilere Meclis kulislerinde yaptığı açıklamada 70 Rus diplomatın ülkeden kovulduğunu söyledi. Hali hazırda Sofya’daki Rus Büyükelçiliği’nde 114 diplomatik personel görev yapıyor. Bu hamleyle birlikte personel sayısında ciddi bir azalma meydana gelecek. Şu ana kadar diğer hiçbir Avrupa ülkesinden bu sayıda diplomat kovulmadı.

Son yıllarda iki ülke arasında böyle bir durum hiç yaşanmadı. Bu gibi durumlarda mütekabiliyet prensibi uygulanmaktadır; ancak Bulgaristan’ın Moskova’daki diplomatik ekibi çok daha küçük olduğu için nasıl bir yol izleneceği ise net değil. Bir Rus Dışişleri Bakanlığı kaynağının TASS’a verdiği demeçte, Rusya’nın, Bulgaristan’ın 70 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına yanıt vereceği belirtildi.

Petkov, 70 diplomatın yabancı istihbarat servisleriyle bağlantılı kişiler olduklarını ve Bulgaristan’a karşı çalıştıklarını ifade etti. 70 kişinin Rus Büyükelçiliği’nde çeşitli görevlerde bulunduklarını, faaliyetlerini gizlemek için diplomat rolü oynadıklarını ifade eden Petkov bu hareketin Rus halkına karşı bir saldırganlık olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu içerik 28.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.