Bulgaristan, Sekiz Orta ve Doğu Avrupa ülkesi arasında yabancı etkilere karşı en savunmasız dördüncü ülke

Bratislava Küresel Güvenlik Forumu (GLOBSEC) tarafından koordine edilen Demokrasi Araştırmaları Merkezi (DAM) tarafından yürütülen ve ABD Ulusal Demokrasi Vakfı tarafından desteklenen bir pilot “Güvenlik Açığı Endeksi 2021” çalışmasına göre, Bulgaristan toplamda 42 puanla dış etkilere karşı savunmasızlık bakımından Orta ve Doğu Avrupa'daki sekiz ülke arasında dördüncü sırada yer aldı. Veriler, bu hafta başlarında DAM Program Direktörü Ruslan Stefanov ve DAM uzmanları Martin Vladimirov ve Goran Georgiev tarafından BTA ev sahipliğinde düzenlenen bir basın toplantısında sunuldu.

Endeks Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovakya'da yabancı etkiye karşı kırılganlığı değerlendiriyor. DAM, değerlendirmenin Rusya ve Çin gibi otoriter rejimlerin etkisine açık beş boyutu kapsadığını söyledi. Bunlar  kamu tutumu, siyasi ortam, kamu yönetimi, bilgi ortamı, sivil ve akademik alan şeklinde sırlanmakatdır. Araştırmada 100 en savunmasız olmak üzere 0'dan 100'e kadar bir ölçek kullanılıyor. Değerlendirme, halkın tutumuna ilişkin temsili anketlere, çevrimiçi bir ankete ve ülke başına en az 20 uzmanla ayrıntılı görüşmelere, kamuya açık Facebook sayfalarına ve dezenformasyon yayan gruplara ilişkin bir araştırmaya ve yolsuzluk algısı, basın özgürlüğü, STK'lar ve 1 Ocak 2016-30 Haziran 2021 dönemindeki demokrasi endeksine dayanıyor.

Georgiev, Bulgaristan'ın kamu tutumu (56) ve bilgi ortamı (44) boyutunda yabancı etkiye karşı en savunmasız ülke olduğunu söyledi. Kamu yönetimi boyutunda da kırılganlık düzeyi yüksek (38). Kalan iki boyutta, Bulgaristan'ın puanı, incelenen sekiz ülkenin ortalamasını buluyor. Ayrıca Bulgarların sadece yüzde 20'si ülkelerinde demokrasinin işleyişinden memnun ve bu da Bulgaristan'ı bu açıdan sekiz ülkenin sonuncusu yapıyor.

DAM, çalışmanın sonucuna göre Bulgaristan'ın dış etkiye ve dezenformasyon anlatılarının yayılmasına karşı en savunmasız AB ülkesi olduğunu söyledi.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/NW/id/2526082 (Erişim tarihi, 01.12.2021)
Bu içerik 28.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.