Bulgaristan, Kuzey Makedonya’nın tarih ders kitaplarında hemen değişiklikler yapmasını istiyor

Resim

Ortak Tarih Komisyonunun Bulgar eş başkanı Angel Dimitrov, Kuzey Makedonya'nın tavsiyeleri uygulaması ve ders kitaplarında ciddi değişiklikler yapması gerektiğini söyledi.
Dimitrov, “Bu değişiklikler hemen yapılmalıdır. Bu konuda izlenebilecek iki yol vardır. Bir ders kitabı bugünden yarına hemen değişemez belki, fakat yeniden basım yoluna gitmeden ders kitaplarına bazı ilaveler yapılabilir. Bu tür teknik imkanlar vardır.” diye konuştu.
Dimitrov'a göre, Üsküp tarafı söz konusu değişiklikleri yapmaya hazır değil. Nitekim geçen hafta ülkede gerçekleşen son toplantıda konuyla ilgili hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Söz konusu toplantıda, Ortaçağ kilise kurumlarının ve Gotse Delchev'in tarihî şahsiyet olarak iki ülke tarafından ortak değer olarak kabul edilip doğum ve ölüm yıl dönümlerinde ortak düzenlenen anma törenleriyle anılması ihtimalinin tartışıldığını belirten Dimitrov, sözlerinin devamında “Kendi aramızdaki karşılıklı konuşmalarda herhangi bir gerginlik yaşanmadı, ancak bazı Kuzey Makedonyalı meslektaşlarım arasındaki endişeyi çok net bir şekilde fark ettim. Bazıları görüşlerini değiştirmeleri halinde tehdit ve baskıya maruz kalacaklarını açıkça söylediler. Tabii bunu söylemeleri, söz konusu değişiklikleri yapmaya hazır oldukları anlamına geliyor, ama ben daha çok toplumda hâkim olan genel tutumdan bahsediyorum.” dedi.
Kuzey Makedonya hükümeti yetkilileri son olarak, Ortak Tarih Komisyonu tavsiyelerinin Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edildiğini ve sürecin Eğitim Bakanlığı ve Eğitimi Geliştirme Bürosunca gerçekleştirilen çalışmalarla devam ettirildiğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, yine de son sözü söyleme hakkı ilgili ders kitaplarının yazarlarına ait olacak.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/6329d5d71544ee7a30a3e945 (Erişim tarihi, 21.09.2022)

Bu içerik 20.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.