Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa Bölgesinden NATO’ya üye ülkelerin liderlerini ağırlıyor

Resim

Güneydoğu Avrupa bölgesinden NATO’ya üye devletler Romanya, Karadağ ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakanları karşılıklı görüşmeler için Sofya’ya geliyor. Ana gündem maddesi Ukrayna’daki savaş ve bunun bölgeye yansımaları olan toplantının ev sahipliğini Başbakan Kiril Petkov yapacak. Dört Balkan ülkesinin liderleri bu durumun kısa ve uzun vadeli güvenlik, enerji ve ekonomik sonuçlarını da müzakere edecek.

Romanya Başbakanı Nicolae Ciucă, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Dimitar Kovačevski ve Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapić ile Başbakan Kiril Petkov Boyana Rezidansı’nda bir araya gelecek. Toplantıda Güneydoğu Avrupa’da koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi ve bölge için ortak zorlukların üstesinden gelinmesi üzerinde durulacak.

Müttefik liderlerin Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Macaristan’da dört tabur muharebe grubunun konuşlandırılmasını onayladığı Brüksel’deki NATO zirvesinden birkaç gün sonra bu toplantının gerçekleşmesi önem taşıyor. Daha önce Başbakan Petkov, Rus saldırılarına karşı AB ve NATO üye ülkelerinin ortak tepkilerinde birlik ve kararlı olmaya devam etmeleri gerektiği görüşünü dile getirmişti.

Karadağ ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, NATO’nun en yeni üyeleri arasında yer alırken Karadağ, Üsküp’ün Uluslararası Askeri İşbirliği Teşkilatı’na katılmasından iki yıl sonra, 2017 yılında NATO’ya katılmıştı.

Bu içerik 28.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.