Bulgaristan, AB’ye Makedoncayı tanımadığı yönündeki tutumunu doğruladı

Resim

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan deklarasyonda, AB belgelerinde Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin resmî diline yapılan atfın hiçbir şekilde Bulgaristan’ın Makedoncayı tanıması yönünde algılanmaması gerektiği vurgulanmıştır.
Deklarasyonda ayrıca şu bilgiler verilmiştir:
Bulgar edebî dilinin altı bölgesel yazılı normu (kodlama) mevcuttur. Bunlardan üçü lehçelere, üçü de edebî Bulgar diline dayanmaktadır.
Eski Yugoslavya’da 1944-1945 yıllarında Makedoncanın yaratılması, Bulgar edebî diline dayalı yeniden kodlama eylemiydi ve bu yeni kodlama yerel biçimlerle daha da zenginleştirilmiş oldu ve böylece lehçe biçimine dayanan doğal bir süreci simüle etmektedir.
Deklarasyon, Bulgaristan tarafından Üsküp Müzakere Çerçevesi konulu oylama sırasında Brüksel’deki daimî temsilciler toplantısında açıklanmıştır.
Deklarasyon, AB Konseyi tarafından değerlendirmeye alınacak ve Bulgaristan’ın tutumu da dikkate alınacak.
Bulgaristan bu deklarasyonda, 1 Ağustos 2017 tarihinde Üsküp’te imzalanan Dostluk, Komşuluk ve İş Birliği Anlaşması’nda iki ülke arasındaki ikili anlaşmalar kapsamında yer alan dil maddesine uymaya devam ettiğini açıkça belirtmiştir.
Bu içerik 18.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 129 kez okundu.