Bulgargaz sıvılaştırılmış gaz ihalelerini açıkladı, Gazprom ile görüşmeler devam ediyor

Resim

Bulgargaz, Kasım ve Aralık 2022 için sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki ihalelerini açıklayacak. Bulgargaz Direktörü Denitsa Zlateva, hedeflerinin mümkün olduğunca çok şirketin katılımını sağlamak olduğunu söyledi. İhalelerin birkaç aşamada gerçekleşeceği ifade edildi. İlk aşamada katılımcıların seçimi, ikinci aşama katılımcıların kontrolleri, üçüncü aşamada da teklifler sınıflandırılacak. Zlateva ihalelerin ülkenin enerji güvenliğinin sağlanması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Bulgargaz'ın Dedeağaç terminali 10 yıl süreyle 10,6 milyon Megawatt enerji sağlayacak.
Bulgargaz Direktörü, “Kasım ve aralık ayları için gazlaştırma üniteleri sağlamak amacıyla yoğun müzakereler devam ediyor. Muhtemelen ekim ayında yapılacak Yunanistan’daki Revitusa terminalinde 2023 yılı için yeniden gazlaştırma üniteleri ve kapasite artırımı için ihaleye katılım planlanıyor. İlave olarak 2023 yılı için Türkiye’nin LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) terminallerinde de yeniden gazlaştırma üniteleri sağlamak için görüşmeler devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Enerji Bakanı Rosen Hristov, geçici hükümetin, en azından ısıtma sezonunun sonuna kadar ve ideal olarak da 2023’ün sonuna kadar gaz arzını güvence altına almaya odaklandığını belirtti. Hristov, tüm müzakerelerin başarıyla sonuçlanması durumunda ihtiyaç olanın iki katı kadar gaz sağlanacağını ve Bulgargaz’ın bir Avrupa tedarikçisi veya en azından bölgesel bir tedarikçi olacağını ifade etti. Bakan, Gazprom ile yapılan görüşmeler ve Rus tedarikçiden gelen doğal gaz akışının yeniden başlaması ile ilgili olarak, “Kimseye kapıyı kapatmıyoruz. Gerçek doğal gaz kaynak çeşitlendirme ve bağımsızlık, ihtiyaç duyduğumuz miktarın en az %130-150’si kadarının üzerinde gaz tedarik edebilmek anlamına gelir. Sebep ne olursa olsun, tedarikçilerden birinin yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda diğer bir tedarikçiye geçiş imkânı olmalıdır” dedi.

 

Bu içerik 20.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.