Bulgar ve Türk Kutup Kaşifleri Gebze’de bir araya geldi

Bulgaristan Antarktika Enstitüsü (BAE) Başkanı Prof. Christo Pimpirev başkanlığındaki bir heyet, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Konseyi'ne bağlı Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nü (MAM KARE) Gebze’de ziyaret etti.

Resim

Heyette Deniz Harp Okulu Rektörü Nikola Vaptsarov, Filo Amirali Prof. Dr Boyan Mednikarov, BAE Bilim ve Lojistik Koordinatörü Dragomir Mateev ve Güney Shetlands'da bulunan Livingston Adası'ndaki Bulgar Antarktika Üssü'nün gelecekteki komutanı Oleg Vassilev yer aldı. Türk tarafını TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr Ahmet Yozgatlıgil, MAM KARE Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Doç. Dr. Hasan Yavaşoğlu ve diğer MAM KARE araştırmacıları temsil etti.

Ziyarette gerçekleşen görüşmelerin odağında araştırma ve işbirliği konuları yer aldı. Ev sahipleri Horseshoe Adası'nda bir Antarktika üssü kurma planlarını paylaştılar. Türk kutup kaşifleri yakınlardaki Bulgar Antarktika Üssü'nü ziyaret etti ve Bulgar misafirperverliğinden çok etkilendiler. Taraflar, gelecekteki kutup seferleri ve ortak projelerde işbirliği yapmayı ve birbirlerine yardım etmeyi planlıyorlar.

Görüşmelerde ayrıca Bulgaristan ve Türkiye'nin kutup araştırmaları için konuşlandırmayı planladığı gemilerin özellikleri hakkında da konuşuldu. Filo Amirali Mednikarov, Bulgaristan'ın ilk askeri araştırma gemisi "Sv. Kiril i Metodii"nin özellikleri hakkında sunum yaptı. Türkiye ise Antarktika'da araştırma gemisi olarak kullanılacak kurtarma gemisi "TCG IŞIN’ı tanıttı.

Bulgar heyeti, Türk Deniz Kuvvetleri Kuzey Deniz Sahası Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer ile de görüştü.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2512261  (Erişim tarihi, 10.11.2021)
Bu içerik 08.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 90 kez okundu.