Bulgar tarihçi Atanasov'a göre, Bulgarların Kuzey Makedonya anayasasına dahil edilmesi anlamsız – Kuzey Makedonya, bu meseleden bağımsız olarak AB ile müzakere etmeli

ResimAvrupa Stratejileri Merkezi "Eurotink" tarafından düzenlenen "AB yolunda komşuluk ilişkilerinin gizemini çözmek: Kuzey Makedonya ve Bulgaristan örneği" konulu konferansa katılan Bulgar tarihçi Dimitar Atanasov, halihazırda Kuzey Makedonya ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin dibe vurduğunu, bu ilişkilerin bozulmasının kaynağı olarak ise Bulgar tarafının sözde kültür kulüplerini açarak başlattığı ve daha sonra Makedon tarafının da dahil edildiği provokasyonlar olduğunu belirtti.

Atanasov, “Üzülerek söylemek isterim bu provokasyon kampanyasını Bulgaristan tarafı başlattı, Kuzey Makedonya da bu provokasyonlara cevap vererek hata yaptı. İlişkiler şu anda dibe vurmuş olabilir, fakat bundan sonraki süreçte, bu ilişkileri düzeltip düzeltmemek bizim elimizde" dedi.

Bulgarların Kuzey Makedonya tarafından anayasaya dahil edilmemesi veya dahil edilme sürecinin sonraya bırakılması durumunda, Bulgaristan'ın, ülkenin Avrupa Birliği ile müzakere etmesine izin verip vermemesi konusunda yöneltilen bir soru üzerine, Bulgar tarihçi bu mesele ile ilgili kendi şahsi görüşünün, Sofya'nın resmî görüşüyle aynı olmadığını, dolayısıyla Bulgarların, Kuzey Makedonya’nın anayasasına dahil edilmesinin kesinlikle anlamsız olduğuna inandığını belirtti.

Atanasov’a göre bu mesele ister çözülsün ister çözülmesin, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği ile müzakerelerine başlamasına izin vermesi gerekmektedir.

Atanasov, “Sözlerini okuduğumuz - Gotse (Delçev), Dame (Gruev)- gibi insanlara tarihsel olarak baktığımızda onların Osogovo Dağı'nda sınırın olmamasını, Deve Bair ve Gjueshevo'nun iki köyden başka bir şey olmamasını ve aralarında özgürce geçilmesini istediklerini görüyoruz. Çünkü biz farklıyız ama yeterince yakınız, ayrıca İtalyanlar ve İsviçrelilerin, İspanyolların ve Fransızların yapabildiklerini, Bulgarlar ve Makedonlar neden yapamasınlar.” dedi.

Bu içerik 21.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 130 kez okundu.