Bulgar işverenler: Elektrik fiyatı krizi, Bulgaristan ekonomisi için 2009 mali krizinden daha tehlikeli

Resim

Bulgaristan’da işveren örgütleri, elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle Ulusal Güvenlik Danışma Kurulu'nun acilen toplanmasını ve Başbakan Kiril Petkov ile bir toplantı yapılmasını istiyor. Sanayi Sermayesi Derneği'nin dönüşümlü başkanı olan beş kuruluş, Enerji Bakanı tarafından önerilen önlemlerin değişen durumda işe yaramadığını bu durumun ülke ekonomisi için yıkıcı sonuçları olacağını belirtiyor.

İş derneklerine göre, hane dışı tüketiciler için elektrik fiyatlarındaki artış, ekonomiyi 2009'da başlayan mali krizden çok daha fazla tehdit ediyor. Aralık ayı için ortalama fiyatın kasım ayına göre önemli ölçüde daha yüksek olması bekleniyor. İşveren kuruluşları, ortalama fiyatların megavat/saat başına 1.000 BGN'yi aşabileceğini belirtiyor.

İşveren sendikaları, işletmelerin birçoğunun 2022'nin başlarında yeniden çalışmaya başlayamaması ve bunun zincirleme bir etkiye yol açma olasılığından kaçınmak için devlet kurumlarının son derece hızlı, yoğun ve koordineli eylemlerine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Sendikalar, elektrik üreticilerinin olağanüstü karları, yüksek enerji fiyatından doğan yüksek KDV ve Güç Sistemi Güvenlik Fonu’ndan artan miktarlarda düzenlemeler yapılarak elde edilecek finansal kaynak aracılığıyla hükümetin kendilerine destek olmasını talep ediyor.

Noel tatilinden iki gün önce, Avrupa enerji tüketici örgütlerinin AB liderlerine ve ulusal hükümetlere yüksek fiyatlarla mücadele etmek için hızla harekete geçme çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Talepler arasında, ilgili şirketlerin birkaç ay daha sürmesi beklenen bu durumun üstesinden gelmelerini sağlamak için AB düzeyinde acil önlem alınması ve EU ETS (European Union Emissions Trading System)’de reform yapılması yer alıyor.

Kaynak: https://www.kisa.link/PCW6 (Erişim tarihi, 29.12.2021)
Bu içerik 28.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.