Bulgar ekonomistten ürpertici tahmin

Resim

Yeni yılda dünya ekonomisinin gidişatına ilişkin Kristalina Georgieva’dan ürpertici bir tahmin geldi. Uluslararası Para Fonu Başkanı pazar günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin büyük bir kısmı için, küresel büyümenin ana itici güçleri olan ABD, Avrupa ve Çin’in faaliyetlerinde yavaşlama yaşandığı için 2023 yılının zor bir yıl olacağını söyledi.
IMF ekim ayında 2023 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme beklentilerini düşürdü. Bunun nedeni Ukrayna’daki savaşın devam eden olumsuz etkilerinin yanı sıra, ABD Merkez Bankası’nın fiyat baskılarını azaltmayı amaçlayan sıkılaştırıcı para politikasının yönlendirdiği yüksek faiz oranlarıdır.
Bunların dışında, Çin uyguladığı ‘sıfır Covid-19’ politikasını terk etti ve ekonomisini kaotik bir şekilde yeniden açmaya başladı; ancak tüketiciler koronavirüs vakaları artmaya devam ettiği için temkinli olmaya devam etmektedir. Çin Devlet Başkan Şi Cinping, yeni yıl konuşmasında her zamankinden daha fazla çaba ve birlik çağrısında bulundu. Georgieva, 40 yıldan beri ilk kez 2022 yılında Çin’in büyümesinin küresel büyümeyle muhtemelen aynı seviyede veya küresel büyümenin altında olmasına dikkat çekti. Buna ek olarak, geçen hafta Asya ülkesine IMF iş gezisinde bulunan Georgieva, önümüzdeki aylarda beklenen ‘Covid’ salgınlarının muhtemelen bu yıl Çin ekonomisine daha fazla zarar vereceğini ve buna bağlı olarak hem bölgesel hem de küresel büyümenin sınırlanacağını açıkladı.
Georgieva göre, önümüzdeki birkaç ay Çin için oldukça zor geçecek ve Çin’in büyümesi üzerindeki etkisi negatif olacak, buna bağlı olarak bölge ekonomisi ve küresel ekonomi de olumsuz etkilenecek.

 

Bu içerik 01.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 110 kez okundu.