Bujar Osmani: Kuzey Makedonya Kosova’ya vize uygulamayacak

ResimKuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani bugün Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Kosova’ya vize uygulamayacağını söyleyerek bunun Avrupa Komisyonu’nun düzeltilecek bir hatası olduğunu belirtti.

“Bu Avrupa Komisyonu'nun bir hatasıdır, Kosova'yı vize rejimi olması gereken ülkeler listesine koymak, Avrupa Komisyonu tarafından fark edilen bir ihmaldir.” diyen Osmani, yasanın AK organlarından hiç geçmediğini ve revize edileceğini de ifade etti.

Osmani, bu dönemde genel eğilimin Kosova’ya vizelerin getirilmesi değil, kimlik kartlarıyla sınırı geçme yönünde olduğunu söyleyerek, “Bu karar AB politikasına tamamen aykırıdır. Berlin süreci çerçevesinde, altı üye ülke bölgede kimlik kartlarıyla hareket etme konusunda daha yeni bir anlaşma imzaladı.” diyen Osmani, “Artık sadece Kosova ile değil, Bosna Hersek ile, Karadağ ile, Sırbistan ile de pasaport çıkarmamıza bile gerek yok ve amaç bu bölgeye vatandaşların serbest dolaşım çerçevesine tam olarak girmesi.” şeklinde açıklamalarına devam etti.

Osmani ayrıca, AB ile ilişkilerde ek muafiyetler konusunda çalışma yapılacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu dün, AB'nin Batı Balkan ülkeleri ile vizesiz rejiminin izlenmesinin sonuçlarını özetledi. AK, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'nın komisyonun önerdiği bir önceki rapordaki tavsiyelere yanıt verecek tedbirler alması gerektiği sonucuna vardı.

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.mk/a/32165715.html, (Erişim tarihi, 07.12.2022).
Bu içerik 07.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.