Bugünkü strateji ile Türkiye’yi niçin kazanamayız?

Resim
Yunanistan Dışişleri Eski Bakan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Giannis Valinakis 2 Ocak 2022 tarihinde Kathimerini gazetesinde yayımladığı köşe yazısında Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik mevcut stratejisini ele aldı. Yunan dış politikası açısından 2022 yılının zor bir yıl olacağını ifade eden Valinakis, Türkiye’ye karşı ulusal stratejinin soğukkanlılıkla değerlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Yaklaşık iki buçuk yıldır iktidarda olan Yunan hükümetinin Evros (Meriç) krizinin yönetimi, ABD ile çok yönlü iş birliği, Mısır ile kısmi Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri ile savunma anlaşmaları, Rafale, Belharra, vs. son teknoloji olağan üstü askeri mühimmat siparişleri gibi adımlarının çok önemli olduğunu söyleyen Valinakis, bu adımların Türkiye’ye karşı yeterli olup olmayacağını sorgulamaktadır. Yunanistan’ın güçlü ittifaklar sistemi oluşturarak ve son teknoloji askeri silahlar elde ederek Türkiye’yi olası bir saldırıdan caydırabilecek mi? Şeklindeki sorulara cevap vermeye çalışmaktadır.
Türkiye’nin Libya ile imzaladığı memorandum, Ege’de Mavi Vatan ve gri bölgeler politikaları ve Doğu Ege adalarının silahsızlandırılması söyleminin Yunanistan’ın geleneksel ulusal stratejisini yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkardığını ifade eden Valinakis, Yunanistan’ın sürekli olarak bu konularda Türkiye’nin bir gün vazgeçeceği yanılgısından kurtulması gerektiğini söylemektedir. Avrupa Birliği her ne kadar söylemsel bazda Yunanistan lehine olsa da Ankara’ya karşı sonuç veren bir baskı uygulamaktan kaçınmaktadır diyen Giannis Valinakis, meşhur Doğu Akdeniz ittifaklarının da yetersiz olduğunun altını çizmektedir. Sonuç olarak, Yunanistan’ın Türkiye ile ilişkilerinde masada ya da krizler esnasında kaybeden taraf olmasının nedeni olarak Yunan dış politikasında karar vericilerin uluslararası ve bölgesel politikaların çok hızlı ve tehlikeli bir şekilde değiştiğini açıklanamaz bir şekilde ısrarla kabul etmemesinden kaynaklandığı ifade etmektedir.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/561650938/giati-me-ti-simerini-stratigiki-den-kerdizoyme-tin-toyrkia/, (Erişim tarihi, 04.01.2022)

Bu içerik 02.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.