BSP Lideri, Parlamento’nun Aile İçi Şiddete Karşı Koruma Yasası’ndaki değişiklikleri kabul etmesinin ardından partisinin “Bulgaristan’ı İstanbul Sözleşmesi’nden kurtardığını” söyledi

Resim

BSP lideri Korneliya Ninova parlamentoda yaptığı konuşmada “BSP (Bulgaristan Sosyalist Partisi) üçüncü kez Anayasayı koruyarak Bulgaristan’ı İstanbul Sözleşmesi’nden kurtardı” dedi. Ulusal Meclis pazartesi günü erken saatlerde Aile İçi Şiddete Karşı Koruma Yasası’nda yapılan değişiklikleri nihai olarak kabul etti. Değişime Devam - Demokratik Bulgaristan (DD-DB), Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve GERB-UDF tarafından sunulan yasa tasarısı, Parlamento’nun olağanüstü oturumunda birinci ve ikinci okumada kabul edildi.

DD-DB Milletvekili Nadezhda Yordanova’nın “yakın ilişki” terimine ilişkin ilk önerisi, bunun iki kişi arasındaki bir ilişki olması gerektiği yönündeydi. Tartışma sırasında çeşitli gruplardan milletvekilleri bu tanımı eleştirdi. Sosyalistler, tanımın kadın ve erkek olmak üzere iki gerçek kişiyi ifade edecek şekilde netleştirilmesini önerdi ve bu öneri kabul edildi.

Ninova, Yordanova’nın “yakın ilişki” tanımına ilişkin önerisinin, cinsiyet belirtmeksizin iki kişi arasında bir ilişkinin varlığını varsaydığını söyledi. Ninova, partisinin, bunun evliliğin bir erkek ve bir kadın arasındaki birliktelik olduğuna dair anayasal hükmün ihlaline kapı açtığına inandığını söyledi. Ninova, yedi saat süren mücadele ve ikna çabaları, Anayasa, aile ve Bulgar gelenekleri lehine argümanlar sonucunda Parlamento’nun BSP’nin “yakın ilişkinin” kadın ve erkek cinsiyetinden iki kişi arasında olabileceği yönündeki önerisini kabul ettirebildiğini söyledi. Ninova, partisinin önerisini destekleyen diğer parlamento gruplarından milletvekillerine de teşekkür etti.

BSP’nin eşcinsel çiftlerin aile içi şiddetten korunamayacağı konusunda endişe duyup duymadığı sorusuna Ninova, aile içi şiddetten korunmanın çoğunlukla Ceza Kanunu aracılığıyla uygulanması gerektiğini söyledi. Ninova, farklı cinsel yönelimlere sahip olanlar da dahil olmak üzere tüm insanların Ceza Kanunu tarafından aile içi şiddete karşı korunduğunu da sözlerine ekledi.

Ninova, DD-DB, GERB ve HÖH’ün önerilerinde yazdıkları gibi, bir kişiyi aile içi şiddetten sorumlu tutmak için ön kanıt olarak “samimi bir ilişkiyi” kanıtlamanın çok zor, neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Ninova’ya göre, önerdikleri metin süreci daha da zorlaştıracak, yavaşlatacak, davalar uzayacak, zaman aşımına uğrayacak ve istismarcılar da buna güvenecek.

Değişiklikler, kanun kapsamına giren kişileri 60 günden fazla süren yakın ilişki içinde olanları da kapsayacak şekilde genişletiyor.

Ninova, “Böylece, 59. güne kadar özel bir ilişkide dayak yiyebilirsiniz ve bu (aile içi) şiddet değil ve bununla ilgili bir kovuşturma yapılmayacak; ancak 60. günden sonra bu şiddet sayılacak ve kanun tarafından kovuşturulacak” dedi. Ninova bunun absürd bir metin olduğunu belirtti.

Bu içerik 07.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.