Brüksel'deki Kurti-Vuçiç görüşmesinin gündemi ve görüşme konuları belli oldu

ResimKosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç bugün Brüksel'de Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik diyalog çerçevesinde bir araya gelecek.
Avrupa Birliği Kosova Ofisi'nden yapılan açıklamada, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajçak'ın desteğiyle Kosova ile ortak bir toplantı yapacağı duyuruldu.
Ayrıca toplantıda Kosova ile Sırbistan arasında normalleşmeye giden yolda Anlaşmanın uygulanmasının ele alınacağı duyurulmuştur.
“"Tarafların gündemin ilk maddesi olarak Kayıp Şahıslar Bildirgesi'ni onaylaması bekleniyor, ardından Kosova'da Sırp çoğunluğa sahip Belediyeler Birliği/Belediyeler Topluluğu'nun ilk taslak tüzüğüne ilişkin sunum/tartışma yapılacak. Taraflar ayrıca siyasi öneme sahip güncel konuları tartışma fırsatına da sahip olacak" denildi.
Toplantı sonunda Yüksek Temsilci Josep Borrell'den bir açıklama bekleniyor.
Kurti, bu toplantı için hazırlığın karmaşık ama aynı zamanda kolay olduğunu söylüyor.
Kurti “Brüksel'e geldim ve günümü Salı günkü toplantıya hazırlanmakla geçirdim. Toplantıya hazırlanmak karmaşık ama aynı zamanda da kolaydı. Karmaşık çünkü diğer şeylerin yanı sıra çok fazla bilgi ve ayrıntı içeriyor, ancak Kosova'nın istekleri açık, dürüst ve asil olduğu için kolay" dedi.
Bu arada Brüksel'deki görüşmeden bir gün önce Kurti, ABD Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Danışmanı Derek Chollet ile telefon görüşmesi yaptı.
Bu içerik 02.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 32 kez okundu.