Brexit sonrası işbirliği: Atina ve Londra arasında on iki alanı kapsayan imzalar atıldı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss arasında, Londra’da imzalanan ikili memorandum dış ve bölgesel politikalar, savunma işbirliği, ticaret ve yatırım, dijitalleşme, turizm, deniz ticareti, sağlık, eğitim, araştırma, yenilik ve kültür, hukukun üstünlüğü, göç ve iklim krizi olmak üzere toplamda on iki alanı kapsıyor. Öte yandan kasım ayında da Yunanistan Başbakanı K. Miçotakis’in İngiltere’ye resmi ziyarette bulunması bekleniyor.

Resim

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Nikos Dendias görüşmelerin oldukça önemli olduğunu ve Kıbrıs meselesi, Doğu Akdeniz sorunları ve Deniz Hukuku’nun uygulanmasında karşılaşılan problemler gibi konuları da görüştüklerini ifade etti. Yunanistan Dışişleri Bakanı imzalanan anlaşmanın İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılması sonrası iki ülke ilişkilerinin seviyesinin asla azalmayacağı hatta daha da derinleşmesi için bir fırsat anlamına geldiğini belirtti.

Nikos Dendias ayrıca Birleşik Krallık’ın Avrupa Komşuluğu ve Amerika Kıtasından Sorumlu Bakanı Wendy Morton ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Dendias ile Wendy Morton görüşmesinde Yunanistan’ın çevresini ilgilendiren Batı Balkanlar, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki gelişmeler ele alındı. Kıbrıs konusunun da yer aldığı görüşmede Birleşik Krallık yetkililerinin adada yıllardır süren çözümsüzlüğün ortadan kaldırılması için gevşek bir federasyon modeli geliştirdikleri, Yunan tarafının ise herhangi bir çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oylamalarının belirlemiş olduğu çerçevede olması gerektiği görüşünde olduğu belirtildi.

 

Bu içerik 27.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 227 kez okundu.