Bosna Savaşı’nı sonlandıran Dayton Barış Anlaşması 27 yıl önce bugün imzalandı

Resim27 yıl önce, barış müzakerelerinin ana aktörleri olan Bosna Hersek Cumhuriyeti Başkanı Alija Izetbegović, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević, 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Dayton Barış Anlaşması’nı imzaladılar.

Anlaşma, Bosna-Hersek'in bir devlet olarak egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etti. Anlaşmaya göre Bosna Hersek, nüfusunun büyük çoğunluğunu Hırvat ve Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp nüfusun yoğun olduğu Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska-RS) entiteleri ile özel statüdeki Brčko Bölgesi olarak şekillendi. Ayrıca, devletin en üst makamı olan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı için Devlet Başkanlığı Konseyi oluşturuldu. Boşnak, Sırp ve Hırvat üyelerden oluşan Devlet Başkanlığı konseyi, dört yıllığına seçilmiş üç üyenin 8 aylık dönemlerle başkan oldukları bir idare sistemidir.

Anlaşma ayrıca, Bosna Hersek'te tarafların yetkilerini, kurumlar arasındaki ilişkileri ve Bosna Hersek Anayasası’nı değiştirme yöntemlerini belirler. Ancak son zamanlarda anlaşma, devletin kendi iç işleyişinin önünde büyük bir engel haline gelmiştir.

Dayton Barış Anlaşması, Bosna Hersek'te savaşı sonlandırsa da ülkeye karmaşık bir yapı getirmiştir. Boşnak lider Alija Izetbegović’in de ifade ettiği gibi: "Bu adil bir barış değil ancak savaşın devam etmesinden daha adil. İçinde bulunduğumuz bu durumda ve böyle bir dünyada daha iyi bir barış sağlanamazdı."

Bu içerik 14.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.