Bosna-Hersekli Sırp Siyasetçi Dodik ve Hırvat Siyasetçi Čović, Üçlü Koalisyon'un AB yoluna karşı olduğunu iddia ediyorlar

Resim

SNSD Partisi Başkanı Milorad Dodik, Bosna-Hersek’in Avrupa yolundaki başarısızlığındaki ana suçluların Üçlü koalisyon etrafında toplanan partiler olduğunu söyledi. HDZ Partisi Başkanı Dragan Čović de daha öncesinde buna dair bir tez ortaya atmış ve Hırvatların AB entegrasyonundan yana olduklarnı söylemişti.

Devlet Parlamentosu düzeyinde koalisyon anlaşmasının başlangıcından bu yana AB yolunu en çok savunan Üçlü koalisyon olduğu ve onların taleplerinin bu yönde olduğu açıktır. HDZ ve SNSD aynı zamanda Bosna-Hersek Seçim Yasası'nda değişiklik yapılması ve yabancı hakimlerin görevden alınması yönündeki taleplerini de masaya getirmektedir. Üçlü koalisyonun ısrarla hepimiz için iyi olanı savunduğu, diğer iki partinin ise yalnızca kendi seçildikleri halkları savunduğu göz önüne alındığında, herkesin bu koalisyondan yakınmasının nedeni de tam olarak budur.

Şimdi Dodik ve Čović bu söylemi değiştirmeye çalışıyorlar ve AB yolunu güçlü bir şekilde desteklediklerini ya da bunu yapan tek grubun kendileri olduğunu iddia ediyorlar. Görünüşe göre koordineli açıklamalar, koalisyon partilerinin liderlerine SNSD ve HDZ’nin taleplerini kabul etmeleri için baskı yapmayı amaçlamaktadır.

Dodik bugün yaptığı açıklamada, “Bosna-Hersek Federasyonu’nun Üçlü koalisyon etrafında toplanan partileri, Bosna-Hersek’in Avrupa yolundaki başarısızlığının ana suçlularıdır.” dedi.

Dodik’in açıklamasını daha iyi anlamak için, Čović’in daha önceki açıklamasıyla birlikte, her iki siyasi liderin kendi çıkarlarına uygun yasa ve teklifleri kabul edilecek bir şekilde Avrupa yolunu belirlediğini dikkate almak gerekir. Böylece, eğer kendi talepleri kabul edilmezse, AB yolunun başarısızlığından üçlü koalisyonun sorumlu olacağı sonucunu çıkarmaktadırlar.

Sonuç olarak, politikası genel hatlarıyla Avrupa şüpheciliğine dayanan ve aynı zamanda Dodik’i dinleyen Özerk Sırp Cumhuriyeti’ndeki seçmenler düşünüldüğünde, Dodik’in AB’ye katılmak istediğine inanmak güç bir durumdur.

Öte yandan, her zaman büyük bir Avrupalı olarak lanse edilen, fakat ülkemizin dayandığı ilkeleri ısrarla ihlal eden Čović de bu durumun içerisindedir. AB’nin Mart ayına kadar kabul etmemizi istediği yasalarda ısrar etmek yerine, Seçim Yasası’nda Avrupa değerlerine aykırı olarak daha derin kamulaştırma ve ayrımcılığa yol açabilecek siyasi değişikliklere öncelik vermektedir.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-i-covic-tvrde-da-je-trojka-protiv-eu-puta-tjeraju-li-ih-time-da-pristanu-na-sve-uslove/240213095 (Erişim tarihi, 13.02.2024)

Bu içerik 13.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 14 kez okundu.