Bosna-Hersekli çocukların yüzde 50'si okul eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışına gidiyor

Resim

Bosna Hersek, demografik açıdan bölgede en çok zarar gören ülkeler arasında yer alıyor ve tahminler önümüzdeki kırk yıl içinde nüfusun yarısından fazlasını kaybedebileceğimizi gösteriyor. En büyük sorun ise dış göç. Özellikle de öğrencilerin yaklaşık yüzde 50'si okul eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışına gidiyor. Bu durum mesleki personel yetiştiren okullarda daha çok görülüyor.

Geçtiğimiz yıl Bosna Hersek Çalışma ve İş Kurumu aracılığıyla başta Almanya ve Slovenya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaklaşık 13.500 kişi iş buldu, yani daha iyi şartlarda çalışmak üzere her gün 35 kişi ülkeden ayrıldı.

Ülkeden ayrılanların yaş sınırı ise giderek düşüyor. Meslek okullarında okuyan öğrencilerin büyük bir kısmı mezun olur olmaz hemen yurtdışına gidiyor. Janja Meslek Lisesi Müdürü Saša Matić şöyle diyor: “Bazı analizler yaptık, öğrencilerin yaklaşık yüzde 40 ila 50’si, okuldan mezun olduktan sonra daha Haziran ayından itibaren Hırvatistan ve Karadağ kıyılarındaki şehirlerden, Çek Cumhuriyeti’nden, Prag’dan seçkin otellerden aşçı veya garson olarak çalıştırılmak üzere teklifler alıyorlar ve kendilerine iyi maaş teklifleri sunuluyor.”

Girişimci Mile Stević, “Ekonomiyi canlandırmalıyız, insanları ülkemizde tutabilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Onlara burada istikrarlı bir gelecek ve uygun çalışma koşulları sağlarsak onları burada tutabiliriz. Çalışma koşulları gevşetilmeli, iş yükümlülükleri genel olarak azaltılmalı, vergiler ve katkı payları azaltılmalı, genel olarak olmasa da en azından farklılaştırılmalıdır.” diyor.

Kaynak: https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/porazavajuci-podaci-50-posto-djece-iz-bih-poslije-skolovanja-ide-u-inostranstvo/541525#google_vignette (Erişim tarihi, 16.04.2024)

Bu içerik 15.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 8 kez okundu.