Bosna-Hersek ziyaretinin ardından Hollandalı parlamenterler: Seçimler yapılmalı, devletin bütünlüğü önemli

Resim

Hollanda Krallığı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu temsilcileri 24-27 Mart tarihleri arasında Bosna-Hersek’i ziyaret ettiler ve bugün ziyaretin en önemli başlıklarını vurgulayan bir bildiri yayınladılar.

Yetkililer tarafından, diğer bazı hususların yanı sıra Sırp Cumhuriyeti Entitesi temsilcilerinin görüşmelere katılmadığını ve heyetin üç günlük ziyareti süresince siyasi partiler ile sivil toplum temsilcileriyle görüşmelerde bulunulduğu vurgulandı.

Açıklamada “Ziyaret, mevcut siyasi durumla ilgili ciddi endişeler nedeniyle planlandı. Sırp Cumhuriyeti Entitesi Halklar Meclisi ve Entite liderleri tarafından alınan kararlar, anayasa ve seçim reformları üzerinde anlaşmaya varılamaması ve büyüyen etno-ulusal söylemler ele alınan başlıklardır” denildi.

Ziyaretten sonra bir konuşma yapan komisyon yetkilileri, Ekim 2022 Genel Seçimlerinin Bosna-Hersek’te yapılabileceğini ve yapılması gerektiğini söyledi. Ziyaretten sonra ayrıca şu noktalara vurgu yapıldı:
  • Bölünmez, birleşik ve egemen bir Bosna-Hersek
  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kurallarına uygun olarak seçim reformunda uygulanması gereken ayrımcılığa karşı ilkeler
  • 2022 sonbaharında özgür ve adil seçimler yapmak
  • Yolsuzlukla mücadelede atılacak adımlar ve Avrupa Komisyonu’nun 2019’dan itibaren belirlediği uyum yasası çerçevesinde 14 öncelikli maddenin uygulanması
  • Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bağlamında, Avrupa Birliği’nin dış politikasıyla uyum
Açıklamanın sonunda, Hollanda Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu, bu ilkelerin Bosna-Hersek’in istikrarı ve güvenliği ile AB yolunda kilit öneme sahip olduklarını vurguladı.

Açıklamada, “Heyet, Srebrenica Anneleri ile birlikte soykırım kurbanlarını anma töreni yapmak üzere Srebrenica’yı ve Potoçari Anıt Merkezini ziyaret etti” diye de belirtildi.

Bu içerik 29.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.