Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Schmidt yasa çıkarma yetkisini kullandı: Merkez Seçim Kurulu (CIK) seçimler için gerekli olan parayı alacak

ResimBosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt bugün, Merkez Seçim Kurulu için (CIK) bu yılki seçimlerin yapılabilmesi için talep edilen toplam 12,5 milyon markanın bütçeden garanti edilmesine dair konuya yanıt verdi. Dün, Bakanlar Kurulu toplantısında 2022 Bütçe taslağının kabul edilmesinin ardından bu amaçlar için kullanılacak olan paranın bir kısmı (9,7 milyon marka) garanti edilmişti ve bugün de Schmidt bu ayrılan fonun biran önce gerekli şekilde temin edilmesi için yasa çıkarma yetkisini kullandı. Daha doğrusu bu yıl 2 Ekim’de yapılacak seçimlerin finansmanına ilişkin kararı dayatmış oldu.

Schmidt, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu’nun gecikmiş bir karar verdiğini, ancak bunun yine de doğru yönde atılmış bir adım olduğunu vurguladı.

Schmidt, yaptığı açıklamada “Kararı kontrol ettikten sonra bunun iyi ama yeterli olmadığı sonucuna vardım. Bu sabah, Bosna-Hersek Maliye Bakanlığı ve Merkez Seçim Kurulu ile yaptığım görüşmede ayrıntılı bilgi edindikten sonra, ayrılan fonların yeterli olmadığına kanaat getirdim. Seçimlerin finansmanı henüz tam olarak sağlanmamıştır ve seçimlerin zamanında yapılmasını sağlamak acil bir durumdur. Bu kararla şu hususu vurgulamak istiyorum. Merkez Seçim Kurulu seçimlerin hazırlanması ve organizasyonu için başlangıçta belirlenen 12,5 milyon markayı temin edecek. Bu miktar gerekli olabilecek daha fazla tahsisatı engellemeyecektir. Karar, Yüksek Temsilcilik Ofisinin internet sisteminde yayınlanacak ve yürürlüğe girecek. Bu kararlar, Bakanlar Kurulu’nun kararını yasal olarak değiştirmekte, Merkez Seçim Kurulu’na finans tahsis etmekte ve yetkililerin bunu bundan sonra gerçekleştirmediği takdirde seçimlerin kalıcı olarak finanse edilmesini de sağlamaktadır. Bu sayede, seçimlerin otomatik olarak ve sürekli finansmanının yanı sıra gelecekte de bütçenin kabul edilmediği durumlarda geçici finansman sağlayan bir çözümdür. Bu kararı vermek zorunda kaldığım için mutlu değilim.” dedi.

Bu içerik 07.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.