Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Schmidt, seçim yasası ve Bosna-Hersek Federasyonu Anayasası hakkında yeni bir istişare turu başlattı

ResimBosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, seçim yasası ve Bosna-Hersek Federasyonu Anayasası konusunda siyasi partilerle yeni bir istişare turu başlattı.

Klix.ba’nın öğrendiğine göre, Schmidt’in hukuk ekibi ile belirli siyasi partilerin temsilcileri arasında bugün Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliği’nde yeni istişareler başladı ve konu seçim yasası, Bosna-Hersek Federasyonu Anayasası ve seçim sonuçlarının uygulanmasıdır.

Önümüzdeki birkaç gün sürecek olan istişareler, Schmidt’in BHF Anayasası reformuna, yani Federasyon’un Halklar Meclisi’ni doldurma temelli konuya bir çözüm bulmak amacıyla BHF’deki siyasi temsilcilere yaptığı önceki çağrı üzerine gerçekleşti.

Schmidt bu görüşmeleri Temmuz ayı sonunda, seçim sürecinin bütünlüğüne ilişkin seçim yasasında teknik değişiklikler getirdiğini duyurarak başlatmıştı. O dönemde, yüksek temsilcinin BHF Anayasası ile ilgili bir siyasi kesime yönelik dayatma planı vardı, ancak masadaki öneri üzerine çok sayıda tepki ve öfkenin ardından bundan vazgeçti.

Klix.ba’nın gayri resmi kaynaklardan öğrendiğine göre Schmidt, şu anda bir kararın empoze edilmesi için başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin desteğini henüz alamadı. İddiaya göre, uluslararası toplumun belirli çevrelerinden seçim kampanyası sırasında herhangi bir dayatma yapmaması gerektiğine dair bir sinyal aldı. Ön seçim kampanyası 2 Eylül’de başlayacak ve seçimler 2 Ekim’de yapılacak. Böyle devam ederse, BHF Anayasası’nda reform yapma konusu seçimlerden sonraki döneme kalacak.

Bu içerik 25.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.