Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu son raporda İslam Cemaati Reisi Hüseyin Efendi Kavazović’i eleştirdi

ResimYüksek Temsilci Christian Schmidt, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu son raporunda Reisu’l-ulema Hüseyin Efendi Kavazović’in Bosna-Hersek’in savunulmasına yönelik açıklamalarına eleştiri getirdi.
Rapor, “Istraga.ba” portalı tarafından yayınlandı ve burada belirtildiği üzere Schmidt, Kavazović’in açıklamalarını bölücü söylem olarak nitelendirdi. Bu söylemleri de Mitropolit Hrizostom’un Boşnaklara ve “Müslümanlara” atıfta bulunan açıklamalarıyla aynı bağlama yerleştirildi.
Christian Schmidt, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu son raporunda, “Bazı dini liderlerin bölücü ve kimi zaman saldırgan söylemleri de gerilimi artırdı. Örneğin, 1 Mart 2023’te Sırp Ortodoks Mitropoliti Hrizostom (Rajko Jević) Boşnakları “Müslümanlar” ve daha sonra da Müslümanları da “Muhammedanci” olarak adlandırdı. Bu tür söylemlere bir başka örnek de Bosna-Hersek İslam Cemaati Reisü’l-uleması Hüseyin Efendi Kavazović’ten geldi: Mümkün olan her şekilde, Bosna-Hersek devletinin kurumlarını savunmaya hazır olduğumuzu göstermeliyiz. 1992’de onlar bize saldırdıkları gibi saldıracakları zaman bu ülkeyi silahlarla korumaya hazır olmalıyız ve deyim yerindeyse kimse bu konuda herhangi bir tereddüt yaşamamalı…” diye alıntıladı.
Bunun üzerine MINA Ajansına yaptığı açıklamada vatanı savunmanın her Müslüman’ın kutsal görevi olduğunu söyleyen Reisu’l-ulema Kavazović cevap verdi.
Reisu’l-ulema Kavazović, “Her zaman vatanımı savunacağım ve bu her Müslüman’ın kutsal görevidir. Bırakın Schmidt raporlarını yazsın, bu onun işi” diye belirtti.
Buna ek olarak, Istraga.ba tarafından yayınlanan raporda Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi başkanı Milorad Dodik’in de eleştirildiği görüldü.

 

Bu içerik 06.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.