Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt: “Bu, siyasilere son uyarı, bu hafta bir karar verin, yoksa kanunu çıkarırım”

Resim

Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi halka seslendi. Siyasi seçkinlerin Seçim Yasası’nda önümüzdeki günlerde seçimlerin bütünlüğüne ilişkin değişiklikler yapılması yönünde anlaşamamaları halinde bu değişiklikleri kendisinin uygulayacağını duyurdu.

Schmidt, “2023 yılı sona eriyor, Bosna-Hersek’in olağanüstü bir yıl geçirdiğini düşünüyorum, kanun çıkarma süreçlerini hızlandırdıkları için başta yetkili kişiler olmak üzere ülkenin Avrupalı bir geleceğe sahip olması için çalışan herkese teşekkür ederim. Doğru anladıysam eğer önceki hükümet döneminde yılda iki yasa çıkarılıyordu, bu şu an ona kadar yükseldi, çok şükür. Ancak tüm bunlar yine de yeterli değil.” dedi.

Schmidt, bu süreçteki katkıları için Avrupa Komisyonu’na teşekkür etti ama şunu da belirtmek gerekiyor diye ekledi: “Bu sadece Avrupa’nın gelip Bosna-Hersek’teki yetkililere teklif edeceği bir şey değil, bu işbirliği önündeki adımlar önümüzdeki aylarda çok daha fazla gerekecektir. Bu işlerin Brüksel’de değil, burada yapılması gerekiyor.”

Schmidt, “Avrupa Birliği kurucuları ‘Bizler hükümet kurmak için değil, insanları birleştirmek için çalışıyoruz’ dediler, bugün söylemek istediğim de tam olarak budur. Ben bugün burada hükümet adına bulunmuyorum, kendimi vatandaşa hizmet etmek üzere atanan ve seçilen herkesin çıkarlarını gözeten biri olarak görüyorum. Bu nedenle iki temel hedef olduğunu açıkça belirtmeliyim; bunlardan biri Seçim Yasası’nın kesin, doğru ve şeffaf bir şekilde olması gerektiğidir. Ne yazık ki Bosna-Hersek halkı bir bütünlük paketini kabul etmedi, daha iyi bir seçim ve yasal çerçeveye ihtiyaç bulunuyor. Politikacılara bunu sürekli hatırlatıyoruz ama nafile. Bu sorulara siyasi elitlerin cevap vermesini beklemek gerektiğini düşünüyorum, bunlar karmaşık konular değil. Vatandaşların sesine saygı duyulması gerekiyor ama başkalarının istediği şekilde değil.” diye de belirtti.

Schmidt ayrıca “Adil ve şeffaf seçimler hayati önem taşıyor. Seçim sahtekârlığına karşı önlemleri güçlendirmek için vatandaşlara bu şekilde oy kullanma fırsatı verilmeli, her oy sayılmalıdır. Harekete geçmezsek kaybederiz, seçmenlerin seçim sürecine olan güvenini kaybederiz.” dedi ve ardından yeni bir kararı açıkladı.

Yüksek Temsilci, “Parlamentoya saygım var ama bugün onlara bu değişiklikleri yapmaları için son çağrım, eğer yapmazlarsa süre dolacak ve bunu seçmene saygısızlık olarak değerlendireceğim. Yerel makamlar önümüzdeki ay değil de hemen şimdi bir çözüm bulamazsa önümüzdeki iki, üç haftada sözlerine güvenemeyeceğimizi açıklamayı düşünüyorum, yani bu yapılmazsa bu hafta, burada böyle bir kararı verebilecek yetki ve güce sahip bir kişinin olduğunu herkes biliyor. Bu, parlamentonun çalışmalarına müdahale değil, demokrasinin güçlendirilmesidir.” dedi.

Kaynak: https://n1info.ba/vijesti/schmidtposljednje-upozorenje-politicarima-ove-sedmice-donesite-odluku-ili-je-ja-namecem/ (Erişim tarihi, 19.12.2023)

Bu içerik 19.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.