Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Bosna-Hersek Soykırımını İnkarının Yasaklanmasına İlişkin Yasa Çıkarttı

Resim
Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, soykırımın inkarının yasaklanması ve cezalandırılması için Bosna-Hersek Ceza Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin bir karar yayınladı. Kanun, soykırımı, insanlığa karşı suçları veya savaş suçlarını aleni şekilde savunan, inkar eden, önemsizleştiren ya da haklı göstermeye çalışan kimseleri cezalandırılacaktır.
Bosna Hersek Yüksek Temsilciliği Ofisi “Bu kararın ayrılmaz bir parçasını oluşturan bu Kanun, Bosna Hersek Parlamenterler Meclisi tarafından aynı biçimde herhangi bir değişiklik ve ilave yapılmaksızın koşulsuz olarak kabul edilinceye dek, bu Kanunun 2. maddesinde belirtildiği üzere geçici olarak yürürlüğe girecektir.” dedi.
Bosna Hersek Ceza Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikle, uluslararası mahkemelerce veya Bosna Hersek Mahkemesince kanıtlanmış soykırım, insanlığa karşı suçları veya savaş suçlarını aleni şekilde savunan, inkar eden, önemsizleştiren ya da haklı göstermeye çalışan herkesin belirli cezalara çarptırılacağı bildirildi.
Irk, renk, din, ulusal veya etnik kökene göre belirli bir gruba veya o grubun bir üyesine yönelik nefret ve şiddeti körükleyenlerin altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi.
Ayrıca söz konusu suçlara ilişkin afiş, resim ve broşür dağıtan kimselerin en az bir yıl hapis cezasına mahkum edileceği ifade edildi.
Kanunun, Yüksek Temsilciler Ofisi'nin resmi internet sitesinde yayınlanmasından sekiz gün sonra veya Resmi Gazete'de yayınlanmasından bir gün sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

Bu içerik 23.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 117 kez okundu.