Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliği Ofisi’ndeki protestolarda vatandaşlar şu mesajları gönderdi: Seçim üzerindeki kararı geri çekin veya Schmidt’i görevden alın

ResimBosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt tarafından seçim günü getirilen Bosna-Hersek Seçim yasası ve Bosna-Hersek Federasyonu Anayasası’nda yapılan değişiklikler nedeniyle bugün yine Saraybosna’daki Yüksek Temsilcilik binası önünde protestolar yapılacak.

Resmî bir bağlılığı olmayan vatandaş grubu tarafından düzenlenen protestonun saat 17:00’da başlaması planlanıyor. Sosyal medyadaki bir gönderide kısaca şu mesajı verdiler: Ya kararları geri çekin ya da Schmidt’i görevden alın.

Açıklamada, Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in vatandaşları ve mitingin organizatörlerini görüşmek için kabul etmesini isteyecekleri belirtiliyor.

Mitingin organizatörleri sosyal medyada, “Size işten el çektirme hakkımız ve gücümüz var. Gerekirse uluslararası topluma başvuracağız ve Avrupa Parlamentosu’ndan, Brüksel’den, Strasburg’dan veya Berlin’den görevden alınmanızı isteyeceğiz. Görevden el çektirilmeniz ile aldığınız kararlar da hükümsüz olacak, çünkü görev sürenizi tamamlamadınız. Görevden el çektirilmeniz kararlarınızın manipülatif ve zararlı olduğu anlamına gelir ve biz onları kabul etmeyeceğiz.” diye yazıldı.

Bu mitingin tüm siyasi unsurlardan arınmış olacağı ve protestoyu seçim öncesi mitingine dönüştürmeye çalışacaklarını söylediler.

Daha öncesinde 25 Temmuz’da ve 7 Eylül’de Schmidt’e “aşağılanmaya ve daha fazla bölünmeye yeter” denilen protestolar düzenlenmişti. Temmuz sonundaki gösterilerde Yüksek Temsilcilik önünde Seçim Yasası’nın etnik normlarda değiştirilmesi ihtimaline karşı çıkılmış ve yollar kapatılmıştı.

Bu içerik 24.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.