Bosna-Hersek’te Srebrenica Soykırımı’nı inkâr etmeyi yasaklayan karara Sırbistan’daki yetkililer tepkili

Resim

Sırbistan’daki üst düzey yetkililer, Bosna-Hersek Yüksek Temsilciliği’nin Srebrenica Soykırımı’nı inkâr etmeyi yasaklamaya yönelik kararını kınayarak bu kararın Bosna-Hersek içindeki ilişkilere ve Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkilere zarar vereceğini iddia etti.
Yüksek Temsilci Valentin İnzko Bosna-Hersek’teki görevinin bitmesine sayılı günler kala, özel yetkilerini kullanarak Srebrenica Soykırımı’nı inkâr etmeyi yasaklayan bir yasa yürürlüğe koydu. Yasaya göre soykırımı inkâr eden veya meşrulaştıran bireyler altı aydan beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, kararı “kötü haber” olarak niteleyerek bunun Bosna-Hersek’teki Boşnak-Hırvat nüfüsun çoğunlukta olduğu Federasyon ile Sırp Cumhuriyeti arasındaki ayrılığı daha da derinleştirmekten başka bir şeye yaramayacağını belirtti. Başbakan Brnabiç, İnzko’nun Sırp Cumhuriyeti halkına ve yetkililerine yönelik baskıyı arttırdığını ifade etti.
Sırbistan İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin ise, “Gerçeğin yasalar tarafından belirlenemeyeceğini” ifade etti. Vulin ayrıca “Yakında görevinden ayrılacak olan Yüksek Temsilci İnzko, Sırpları susturmaya ve Bosna-Hersek’teki iç savaş hakkında gerçekleri söylemelerini yasaklamaya karar verdi.” şeklinde bir açıklama yaparak, İnzko’nun tam da görev süresinin sonunda “Bosna-Hersek’teki bütün halklardan intikam almaya karar verdiğini”, ülkede gerilimler ve bölünmeler yaratmayı amaçladığını savundu.
İçişleri Bakanı Vulin açıklamasına, “Eğer Sırp Cumhuriyeti’nde 1 milyon Sırp vatandaş soykırımın olmadığını yazan bir bildiriyi imzalarsa ne olacak, herkes hapse mi atılacak? Bu yasa, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’e ve Sırpların soykırımcı bir millet olmadığını savunan biz Sırplara karşı bir rest çekme vazifesi mi görüyor? Eğer Sırbistan da Kosova’nın bağımsız bir devlet olarak tanınmasını yasaklayan ve Kosova’dan bağımsız bir devlet gibi bahsedenleri hapse atmayı öngören bir yasa çıkarırsa İnzko ve onu destekleyenler buna ne tepki verecek?” diye devam etti.

Kaynak:https://rs.n1info.com/english/news/serbian-top-officials-condemn-ban-on-genocide-denial-imposed-by-high-rep-in-bih/ (Erişim tarihi, 28.07.2021)

Bu içerik 23.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.