Bosna Hersek’te genel seçimler 2 Ekim'de yapılacak

Resim

Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu (CIK BiH), genel seçimlerin 2 Ekim 2022 Pazar günü yapılacağını duyurdu.
Komisyonda yer alan yedi üyeden altısı lehte oy kullanırken bir üye ise aleyhte oy kullandı. Seçimlerin yapılmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanlığı’na, Bosna Hersek Parlamenter Meclis temsilcilerine, Bosna Hersek Federasyonu Parlamenter Meclis temsilcilerine, Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi üyelerine, Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti başkanı ve başkan yardımcısı ile birlikte Bosna Hersek Federasyonu’nda yer alan on kantonun meclis üyelerine sunulacaktır.
Aleyhte oy kullanan Rogić, neden aleyhte oy kullandığını ise şu sözlerle açıkladı: “Bosna Hersek Seçim Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler kabul edilmedi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılan bir ankete göre, vatandaşların yüzde 60'ından fazlası bu değişikliklerin gerekli olduğuna inanıyor. Anayasaya göre, Bosna Hersek özgür ve demokratik seçimlere dayanan yasalarla yönetilir. Seçimlerin özgür ve demokratik olarak yapılması mevcut seçim yasasıyla mümkün değil.”
2 Ekim’de yapılacak seçimlerde Bosna Hersek vatandaşları tarafından, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, Bosna Hersek Parlamentosu üyeleri, Bosna Hersek Federasyonu Parlamentosu üyeleri, Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi üyeleri, Brçko Bölgesi Meclisi üyeleri ve kanton meclislerinin üyeleri seçilecektir.

 

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.org/a/cik-bih-izbori-oktobar/31833705.html (Erişim tarihi, 04.05.2022)

Bu içerik 04.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 60 kez okundu.