Bosna-Hersek politikacıları için yeni yaptırımlar

Resim

ABD, politikacılar da dâhil olmak üzere Bosna-Hersek’te yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Çok fazla ayrıntıya yer vermeden buna dair resmî onay ABD’nin Bosna-Hersek’teki Büyükelçiliği’nden de geldi. Bosna-Hersek’te daha iyi bir gelecek için yolsuzluğa bulaşmış kişilerden hesap sorulması gerektiği belirtiliyor.

ABD’nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Eric Nelson:

“Bu listeye herkes girebilir, bu yüzden gizlilik prensibi nedeniyle sayılar ve isimler hakkında konuşacak durumda değilim. Yolsuzluğa bulaşanların yanı sıra Batı Balkanlar’daki ilerlemeyi baltalayanlara da yaptırım uygulamak için bu tip yaptırımları kullanmaya hazırız.”

Yeni yaptırımların duyurusu, geçen hafta ABD’nin Batı Balkanlar şefi Gabriel Escobar’ın Milorad Dodik ile yaptığı görüşmede tartışılmıştı. Daha sonrasında yeni yaptırımların neler getireceğine dair ayrıntılara girmeden kamuoyuna sadece vatandaşların çıkarlarına zarar verenlerin yüksek bedeller ödeyeceğinin bilindiği belirtildi.

ABD’nin Bosna-Hersek Büyükelçi adayı Michael Murhy:

“Başkan Joe Biden tarafından ilân edilen yeni yaptırımların hayata geçirilmesini ve bu reformlara karşı isteksiz görünen etno-milliyetçilerin Amerika’nın ve Bosna-Hersek vatandaşlarının çıkarlarına zarar vermelerine karşılık bedel ödemelerini destekliyorum.”

Amerika yaptırım mekanizmasını 20 yıldır kullanıyor. Bu şekilde, Nikola Špirić’in ABD’ye girmesinin yasaklanması gibi Milorad Dodik’e de bu tür bir yaptırım gelebilir. Fakat şimdiye kadarki yaptırımlardan daha sert bir yaptırım yolda olabilir ve Washington’a ek olarak Brüksel de tepki verebilir.

Bu içerik 08.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 212 kez okundu.