Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi Temsilciler Kurulu Üyeleri, Ülkenin Bakanlar Kurulu Başkanı olarak atanması için Borjana Krišto'yu düşünüyor

Resim


Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi Temsilciler Kurulu Üyeleri bugün yapılması planlanan acil oturumda, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanlığı görevi için Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) Partisi tarafından önerilen Borjana Krišto’nun atanmasını onaylamayı düşünüyor.

Daha önce, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanlığına Borjana Krišto’nun atanması için Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyelerinden Željka Cvijanović (Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği Partisi – SNSD) ve Denis Bećirović (Sosyal Demokratlar Partisi – SDP) iki oyla “lehte” karar alırken, Željko Komšić (Demokratik Cephe – DF) “aleyhte” karar vermişti.

Bu kararın yarın Meclis oturumundan önce, Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak Krišto’nun onaylanması için Meclis’e tavsiyede bulunulması noktasında Temsilciler Kurulu Üyeleri Komisyonu’na iletilmesi düşünülüyor.

Ülkenin Bakanlar Kurulu Seçimlerini Hazırlama Komisyonu, Bakanlar Kurulu Başkanı ve üyeleri görevleri için adayların sunması gereken bilgileri dikkate alır ve bu kişilerin hangi görevleri yerine getirebileceklerini düşünerek uygun olanları önerirler.

Sunulan bilgiler ve adaylarla yapılan görüşmelerden sonra Komisyon, adayın seçilmesinin onaylanması için Parlamenterler Meclisine tavsiye edip etmediğine dair kararını bildirir. Komisyonun bu tavsiyesinin Parlamenterler Meclisi için bağlayıcılığı yoktur.

Ülkenin Bakanlar Kurulu Başkanı’nın atanması Parlamenterler Meclisi tarafından onaylandıktan sonra başlar. Meclis, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığının kararını onaylamazsa, Cumhurbaşkanlığı sekiz gün içerisinde başka birini Bakanlar Kurulu Başkanı atamak ve bu atamanın onaylanması için tekrar Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi Temsilciler Kurulu Üyeleri’ne sunmalıdırlar.

Ekim ayındaki genel seçimlerden sonra, Bosna-Hersek’te Hükümetin kurulmasına ilişkin anlaşma HDZ, SNSD partilerinin yanında SDP, Narod i Pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, PDA, NES, Stranka Za nove generacije ve Bh. inicijativa Fuad Kasumović hareketinden oluşan sekizli koalisyon anlaşma sağlamışlardı.

“2022-2026 Döneminde Bosna-Hersek Düzeyinde Yürütme ve Yasama Gücüne Yönelik Kılavuz İlkeler ve Hedefler” adlı anlaşma belgesi taraflar arasında genel seçimlerden iki buçuk ay sonra imzalanmıştı ve imzacı taraflar Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu’nun 2023 Ocak ayına kadar atanması noktasında ümitlerini dile getirmişlerdi.

Parlamenterler Meclisi Temsilciler Kurulu’nun bugünkü ilk acil oturumunun sona ermesinin ardından, Temsilciler Meclisi’nin daimî komisyon üyelerinin atanması için Meclisin olağan oturumuna geçmesi planlanmaktadır.

Söz konusu komisyonlar, Anayasa Hukuku, Dışişleri, Dış Ticaret ve Gümrük, Finans ve Bütçe, Ulaşım ve Haberleşme, Cinsiyet Eşitliğini Sağlama ve Yolsuzlukla Mücadele komisyonlarıdır.

Kaynak: https://ba.n1info.com/vijesti/predstavnicki-dom-psbih-razmatra-imenovanje-kristo-za-predsjedavajucu-vm-bih/ (Erişim tarihi, 28.12.2022)

Bu içerik 28.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.