Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu, ülkenin Sırp Cumhuriyeti entitesi başkanı için oyların yeniden sayılmasına karar verdi

ResimBosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu (CIK), ülkenin Sırp Cumhuriyet entitesi başkanı için verilen oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Bu karar, muhalefetin adayları Jelena Trivić'in iktidardaki SNSD Partisi lideri Milorad Dodik tarafından çalındığı yönündeki suçlamalarının ardından geldi. Söz konusu olaylar, Bosna Hersek'te benzeri görülmemiş bir siyasi krizin ortasında Banja Luka şehrinde büyük protestolara neden oldu.

Geçtiğimiz Perşembe günü (5 Ekim) Banja Luka'da ve ardından Pazar günü (8 Ekim) protesto eden binlerce vatandaş, entite başkanı için seçimlerin tekrarlanmasını talep etti.

Protestolar, 2 Ekim'de yapılan seçimlerde oy çalma iddialarının yayınlanmasının ardından Demokratik İlerleme Partisi (PDP) ve Sırp Demokrat Partisi (SDS) tarafından düzenlendi.

Bosna Hersek Seçim Komisyonu'na göre oyların çoğunluğunun sayılmasından sonra, mevcut Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı’nın Sırp üyesi Milorad Dodik, Sırp Cumhuriyeti entitesinin başkanı olma yarışmasında muhalefet adayı Jelena Trivić’ten 30.000 oy fazla aldı. 

Çeşitli sorunların yaşandığını dile getiren PDP Partisi başkanı Mladen Borenović, seçim evraklarının bulunduğu tüm kutuların açılmasını ve Bosna    Hersek’in iki entitesinden birisi olan Sırp Cumhuriyeti başkanlığı seçimlerinin yeniden yapılmasını talep etti.

Bu içerik 10.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.