Bosna-Hersek İslâm Birliği Başkanı Husein Efendi Kavazović, Bosna-Hersek’te Müslümanlara yönelik nefretin yayılmasından endişeli: Politikacılar bunu oy için yapıyor


Resim

15 Mart İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü olarak anılıyor ve bu vesileyle Bosna-Hersek İslam Birliği Başkanı Reisu’l-ulema Husein Efendi Kavazović, Bosna-Hersek’te, komşu ülkelerde ve dünyada Müslümanlara yönelik korku ve nefretin yayılmasını endişeyle takip ettiğini belirtti.

Reisu’l-ulema, “Ne yazık ki, bu alanda yapılan son araştırmalar bunu doğrulamaktadır. İktidar ve muhalefetteki bazı siyasi çevreler, oy kazanmak için İslamofobiyi sıklıkla kullanıyor. Ülkeyi bayındır kılmak ve vatandaşlara iyi örnek olmak yerine, Müslümanlara karşı nefret ve korku yayıyorlar.” diye belirtti.

Nefret söylemine dikkat çekmenin ifade özgürlüğünü reddetmek anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Reisu’l-ulema, “Bu, birinin ifadesinde yerel ve uluslararası hukuk tarafından yasaklanan ayrımcılık ve şiddet üretmemesi için önleyici hareket sergilediğimiz anlamına gelir. İfade özgürlüğü, dini duygulara saygı ile tutarlı olmalıdır. Müslümanlara yönelik nefret ve hoşgörüsüzlüğün yayılmasına hep birlikte, iyi niyetli insanlar olarak karşı çıkmalıyız.” dedi.

İslamofobi ile mücadelenin Birleşmiş Milletler kararlarında kalmaması gerektiğini söyledi.

Kavazović, “Aksine, gelecek nesillerin karşılıklı saygı ve farklılıklara değer veren ilkeler ile yetişmesi için sosyal ve politik hayatın tüm kesimlerinde bunun uygulanması gerektiği” ifadesi ile açıklamasına son verdi.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/kavazovic-zabrinut-zbog-sirenja-mrznje-prema-muslimanima-bih-politicari-to-rade-zbog-glasova/230314044 (Erişim tarihi, 14.03.2023)

Bu içerik 14.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 33 kez okundu.