Bosna-Hersek İslâm Birliği: Dodik’in çatışmalara ihtiyacı olduğunun farkındayız.

Resim

Bosna-Hersek İslâm Birliği Riyaseti, Srna haber ajansının haberine göre Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi Milorad Dodik’in Bosna-Hersek’teki İslam Birliği’ne yönelik çeşitli suçlamalarda bulunan açıklamasına tepki gösterdi. Dodik muhaliflerle siyasi çatışmasında Bosna-Hersek’teki İslam Birliği’ne yönelik çeşitli suçlamalarda bulundu. Bakir Izetbegović’in “merhum babası” tarafından kurulan partisinin “esasen caminin içerisinden çıktığını ve cami içerisinden üye alımına devam ettiğini” söyledi. Aynı kaynağa göre Bosna-Hersek İslâm Birliği, Dodik’in Bakir Izetbegović için “Bugün bile camiler parti ve siyasi mesajların gönderildiği yerlerdir” ve “Bosna-Hersek’teki camiler Boşnak siyasi organları arasında kazananı belirlemektedir” dediğini belirtiyor.

İslâm Birliği’nden “Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin bir üyesi olarak buranın bütçesinden olması gerektiği üzere yüksek bir maaş alan fakat siyasi ve kamusal eylemlerini yalanlara, hakaretlere, uydurmalara dayandıran, insanlar arasındaki çatışmaları, nefreti ve hoşgörüsüzlüğü sürekli kışkırtmaya çalışan, tüm ulusların onuruna ve itibarına saldıran, alenen ve her şekilde devleti küçük düşürmeye ve devirmeye çalışan bir adamla tartışmaya girmeye niyetimiz yoktur.” denildi. Bu kez hedef yine İslâm Birliği idi. Dodik, İslâm Birliği’ni Bakir Izetbegović’in “merhum babası” tarafından kurulan partiye hizmet etmekle suçladı ve dini yapılarında, camilerinde partiye üye alımının devam ettiğini söyledi.

Bizler, Bosna-Hersek vatandaşlarını düşünerek bu kibirli politikacının yaptığı ve söylediği her şey için -uzun süredir ciddiye alınmadığı hâlde- panik göstermedik ve sorumsuzca davranmadık. Dodik’in çatışmalara ihtiyacı olduğunun farkındayız çünkü sunabileceği tek şey bu ve iktidarda kalmaya çalışmasının tek nedeni de budur. Ancak, Dodik’in “Bosna-Hersek’te en çok İslâm Birliğinin görüşleri nedeniyle sesler yükseliyor” şeklindeki açıklamasına geri dönmeliyiz.

Bosna-Hersek’teki İslâm Birliği’nin tutumları her zaman sakin, dengeli, hoşgörülü, düşünceli ve gerçeklere dayalı olmuştur. Bu tutumun nedeni de bu tür kibirli politikacıların sürekli ürettikleri gerilimleri yatıştırmaktır. Eğer onun görüşleri doğrultusunda yaygara koparan varsa, İslam Birliği’nin mallarını gasp edenler, dini yapılarını yıkanlar, 115 imamı öldüren ve Bosna-Hersek’in büyük bölümünde İslâm Birliği’nin neredeyse yok olmasına neden olan savaş suçlularını savunan ve yüceltenler aslında bunlardır. Bosna-Hersek’te yıllardır vatandaşlar ve halklar arasındaki iyi ilişkiler, İslâm Birliği’ne karşı ayrımcılık yapanlar tarafından sekteye uğratılmakta ve bu kuruluşun devletle anlaşmalar imzalamasını engellemektedirler.

Özellikle ilginç olan (aynı kaynağa göre) Dodik’in şu tutumudur: “Burada adresi barış olan ve bir arada yaşama çağrısı yapan bir dini topluluk varsa, o da Hıristiyan misyonunu toplumsal olarak arzu edilen bir şekilde kimseyi tehlikeye atmadan yerine getiren Sırp Ortodoks Kilisesi’dir.” Milorad Dodik bu şekilde kendi milliyetçiliğini ve şovenizmini Bosna-Hersek’teki dini cemaatlerin alanına sokmaya çalışıyor. Bosna-Hersek İslâm Birliği Riyaseti Halkla İlişkiler Ofisi ise, “bu tür radikal milliyetçi politikalara ve politikacılara rağmen hâlâ bu ülkenin vatandaşlarının barış ve hoşgörü içinde yaşayabileceğini göstermeye çalışmaktadır.” diye belirtmektedir.

Bu içerik 07.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 118 kez okundu.