Bosna-Hersek’in Tomislavgrad şehrinde konuşan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milnaović: tüm Bosna-Hersek’i AB’ye bekliyoruz

Resim
Cumhurbaşkanı Zoran Milanović Cumartesi günü Tomislavgrad’da Hırvatistan’ın, Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği’ne katılmasını beklediğini söyledi ve Zagreb’in, anavatanlarında siyasi olarak eşit hale gelmeleri için Bosna-Hersek’teki Hırvatları daha da güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceklerini duyurdu.
Milanović, Kral Tomislav Tugayı’nı Hırvat Savunma Konseyi adına ödüllendirdiği törende yaptığı konuşmada, “Sizi bekliyoruz, tüm Bosna-Hersek’i bekliyoruz ve o zamana kadar bizim bir parçamız olduğunuzu bilin. Hepimiz Hırvat milleti olarak ortak yürek, ortak emek ve çaba içerisindeyiz. Bu, Hırvatistan için bir mücadele, Bosna-Hersek’teki Hırvatların statüsü için bir mücadeledir ve bu nedenle Bosna-Hersek’teki Hırvatlar saygıyı hak ediyorlar.” dedi. Hırvatistan Cumhuriyeti’nin, Avrupa Birliği’ne on yıllık üyeliğinin konumunu güçlendirdiğini belirterek, Bosna-Hersek’i bu sayede daha da güçlü bir şekilde destekleyeceğini açıkladı.
Hırvatların siyasi bağlamda aşırılığa yönelik oy verme eylemlerinin duracağını ve “anavatanlarında” eşit hale geleceklerine yönelik beklentisini dile getirdi.
Hırvatistan Cumhurbaşkanı, “Vatanım diye tanımladığınız Bosna-Hersek’te yaşıyorsunuz. Çok fazla sabır ve alçakgönüllülüğe ihtiyacınız var. Burası sizin anavatanınız ve size saygı gösterilmesi gerekiyor ve eşit sembolik haklara sahip olmanız için barışçıl yollarla birlikte savaşacağız.” dedi.
Diğer milletler tarafından Hırvatlar için seçilen Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyeliğinin seçimi durumunun da böyle olduğunu belirtti. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığının Hırvat Üyesi Željko Komšić, Boşnaklar tarafından dört kez seçildi, bu nedenle seçim yasasının değiştirilmesi konusunda ısrar ediliyor.
Milanović ayrıca, kendisine göre Bosna-Hersek’in kurtuluşuna dair en çok sorumluluk sahibi olan Hırvat Ordusu ve Hırvat Savunma Konseyi’nin rolüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
“Bunun bilinmesini istiyoruz. Allah’ın kelamı gibi her gün tekrar edilmesine de gerek yok. Ancak bu olmadan da Bosna-Hersek olmazdı ve şu an baskılarla yaşıyor. Ama yaşayacak” dedi. Savaşta Hırvatlar nasıl hayatta kaldılarsa bugün de kalacaklarını ve yok edilemeyeceklerini gösterdiklerini söyledi.
Cumartesi günü, Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Hırvatistan Savunma Konseyi’nin (HVO) Kral Tomislav Tugayı’nın Hırvatistan’ın ve Batı Bosna’nın kurtuluşuna yol açan operasyonlardaki hizmetlerinden dolayı Nikola Šubić Zrinjski’ye nişan taktı.

Bu içerik 01.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.