Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nde Ulusal Meclis Temsilcisi Boşnak Ramiz Salkić, Dodik ve “kimliği belirlenemeyen kişiler“ hakkında tutukama talebiyle suç duyurusunda bulundu

Resim

Sırp Cumhuriyeti Entitesi Ulusal Meclis (NSRS) Temsilcisi Boşnak Ramiz Salkić, bugün yaptığı açıklamada, 9 Ocak’ta Anayasaya aykırı bir şekilde “Sırp Cumhuriyeti Günü” düzenlenmesi nedeniyle Milorad Dodik ve arkadaşları hakkında Bosna-Hersek Savcılığına suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Salkić’in bugün Banja Luka’da düzenlediği basın toplantısında belirttiği üzere, Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan kişiler hakkında iddianame hazırlandığı ve kendisinin bu süreci Demokratik Hareket Partisi (SDA) adına yürüttüğünü belirtti.
Salkić, “Söz konusu suç duyurusu yarın Bosna-Hersek Savcılığına iletilecek. Bildiğiniz gibi Bosna-Hersek Savcılığı, Dodik liderliğindeki Sırp Cumhuriyeti Entitesi yetkililerinin Bosna-Hersek’in Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymaması ve anayasaya aykırı bir şekilde Sırp Cumhuriyeti günü düzenlenmesini görmezden geliyor.” dedi.
Bosna-Hersek Savcılığı’nın sadece bu duruma bir tepki göstermesini beklediklerini ama bunun gerçekleşmediğini söyledi.
Salkić, “Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayanlar hakkında savcılığın resmi görev gereği işlem başlatmasını bekliyorduk ama gördük ki maalesef bu olmadı, o yüzden bizler kendimiz bu yolu başlatıyoruz. Dodik, kimliği belirlenemeyen diğer kişilerle işbirliği halinde, Anayasaya aykırı bir günü kutlamak için resmi konumunu, yasa dışı olarak işe alınan insan gücünü ve devletin maddi kaynaklarını kullandı.” diye ekledi.
Salkić’in vurguladığı üzere suç duyurusu, Entite Başkanı olarak ve Anayasaya aykırı şekilde “SC Günü”nün düzenlenmesinden sorumlu komiteye başkanlık etmesi nedeniyle Dodik’in yanı sıra kimliği belirlenemeyen diğer bazı kişileri kapsıyor.
Salkić, “Dodik dışındaki bu kişilerin kimler olduğunu savcılığın tespit etmesini bekliyoruz. Entite günü, Entite’nin tüm vatandaşlarını temsil etmelidir. 9 Ocak bunu kapsamıyor, bu yalnızca bir tarafın, yani Sırp halkının ayrıcalıklı konumunu güçlendiriyor.” diye dikkat çekiyor.
Salkić’in iddia ettiği üzere, Dodik aleyhinde hali hazırdaki başka bir davanın Bosna-Hersek Mahkemesi’nde devam ettiği göz önüne alındığında, şüpheli Dodik’in gözaltına alınması için gerekli koşulların karşılandığı değerlendiriliyor.
Salkić, “Onun yeni suçlar işlemesini engellemek gerekir çünkü özür dolaşması tanıkların durumunu etkileyebilir. Bosna-Hersek Savcılığı’nın, bu tedbirlerin uygulanması için yetkilileri harekete geçirmesini rica ediyoruz” diye duyurdu.

Bu içerik 16.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.