Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik: Entitelerin komşu ülkelerle özel ve paralel ilişkiler kurma hakları vardır

Resim
Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesi Denis Bećirović’e, “Anayasaya bağlı kalmaya çalışırken, Sırp Cumhuriyetinin Bosna-Hersek dışında uluslararası egemenliğe sahip olduğunu okuması gerektiğini” söyledi.
Dodik, “Bosna-Hersek Anayasasına göre, entitelerin komşu ülkelerle özel ve paralel ilişkiler kurma hakları var, dolayısıyla da Sırp Cumhuriyetinin Sırbistan ile böyle bir anlaşması var ve diğer komşu ülkelerle de bunu yapabilir” diye Twitter’da belirti.
Dodik, “Bosna-Hersek Anayasası, Entitelerin Parlamenterler Meclisleri’nin onayı ile diğer devletler ve uluslararası kuruluşlarla anlaşmalar akdedebileceğini öngörmektedir ve böyle bir onaya gerek bile kalmayacak şekilde bu durum düzenlenebilir” dedi.
Dodik, “Sırp Cumhuriyeti’nin uluslararası egemenliği, Saraybosna’nın politik manevralarının bile engelleyemediği şekilde 15 yıldır BM Güvenlik Konseyi’ne raporlarını göndermesi ile teyit edilmiştir. Hatta Sırp Cumhuriyeti’nin bu hakkı Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylanmıştır.” diye ekledi.
Ayrıca, “Entitelerin neredeyse tüm iç egemenliğe sahip olduklarını, Bosna-Hersek’in Anayasa’ya göre sınırlı iç egemenliğe sahip olduğunu, bununla birlikte belirli uluslararası egemenliğe sahip olduğunu, başka bir takım politik unsurlar ile birlikte 10 yargı yetkisinin sıralandığını” belirtti.
Dodik, “Tekrar edelim, Entiteler devlettir ve Bosna-Hersek, iki entiteden oluşan bir birlik, sadece böyle bir devlet olduğunu” söyledi.
Bećirović daha öncesinde Dodik’in bir önceki açıklamasına tepki göstererek “egemenliğin yalnızca Bosna-Hersek’e ait olduğunu” iddia ettiği bir açıklama yapmıştı.

Bu içerik 09.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.