Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başbakanı Radovan Višković: Sırp Cumhuriyeti Kamu Bankasını kurun

Resim
Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Radovan Višković, bugün finans sektöründeki özel bankalara şantaj yapılmasını önlemek için bir Sırp Cumhuriyeti Kamu Bankası’nın kurulması gerektiğini söyledi.
Višković, Banjaluka’da gazetecilere, “Sırp Cumhuriyeti kurumlarıyla iş birliği yapmamalarını emreden banka sahipleri var ve bundan kurtulmamız gerekiyor. Sırp Cumhuriyeti’nin ekonomik çöküşünü görmek istiyorlar ve kesin olan bir şey var ki Sırp Cumhuriyeti iflas etmeyecek.” dedi.
Önümüzdeki dönemde iflas işlemleri açısından “Banka Srpske” konusunun da çözülmesi gerektiğine işaret etti.
Višković, “Sırp Cumhuriyeti Hükümeti, durumun değerlendirilmesi için yetkili mahkemeden herhangi bir bankanın iflasına ilişkin prosedürlerin hızlandırması yönünde kanun açısından aksiyon alınmasını istedi. Daha sonrasında ise Sırp Cumhuriyeti Bankasının kurulması aşamasına geçmiş oluruz, yani Srpska Bankası ile Yatırım ve Kalkınma Bankasını (IRB) entegre edeceğiz.” diye açıklık getirdi.
Bosna-Hersek Federasyonu’ndaki faiz oranlarının, Federasyonun Kalkınma Bankası olması nedeniyle Sırp Cumhuriyeti’ndekinden biraz daha düşük olduğunu hatırlattı.
Višković, “Bu banka, fonlar üzerinden diğer bankaları istediği şekilde davranmaya ve böylece faiz oranlarını düşürmeye yönlendiriyor. Sırp Cumhuriyeti’nde Yatırım ve Kalkınma Bankası (IRB) bunu korona virüsü sırasında yaptı, ancak şimdi böyle bir kapasitemiz yok.” diye ekledi ve uluslararası finans piyasasındaki mevcut faiz oranlarının Sırp Cumhuriyeti’nin tatmin edici düzeyde faiz aldığı önceki dönemlere göre çok daha yüksek olduğunu hatırlattı.
 
Bu içerik 06.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.