Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi, Anayasa Mahkemesi’nin mülkiyetle ilgili kararlarını tanımayacak

Resim


Sırp Cumhuriyeti Entite Hükümeti, bugün Banja Luka’da 4. özel oturumunu gerçekleştirdi ve Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik’in Devlet Mülkiyeti ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili duruşu hakkında karar aldı.

Entite Hükümeti’nin resmî internet sayfasında belirtildiği üzere, Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi’nin, Bosna-Hersek Entitesi’nin yargı yetkisini baltalayan ve “varoluşunu temelden çökerten” kararlarının kabul edilemez bulunduğu belirtiliyor. Bu ifadenin ardından yürütme erki kurumlarını, Sırp Cumhuriyeti Entitesi Ulusal Meclisi’nin 2020’den itibaren “Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi’nin Dayton Karşıtı Faaliyetleri” başlığı altında sunduğu kararlara uymakla görevlendirildikleri belirtiliyor.

“Hükümet, Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başsavcılığına ve Mülkî İdare Amirliğine, yapı arazisi, tarım arazisi, ormanlar veya orman arazisi ile ilgili tüm idari işlemlerde ve tarafların herhangi bir davasında kamu hukuku kapsamında mülk sahipleri (Sırp Cumhuriyeti Entitesi, Yerel Özyönetim Birimi, Kamu Kuruluşu, Kamu Hukuku kapsamında mülk sahibi olan diğer kamu hizmetleri) tüm ihtilaflı konuları anlaşma ile çözer” ifadesi kullanıldı.

Entite Savcılığına “temsil edilen halkın mülkiyet haklarını ve çıkarlarını korumak ve uygulamak” üzere devam edilmesini yani Bosna-Hersek’in küçük Entitesi ve Belediyeler vasıtasıyla işlerin yürütülmesini tavsiye ettiler.

Hükümet, Tarım, Orman ve Su Yönetimi Bakanlığı’na Orman Kanunu ve Arazi Kanunu’nun kapsamlı bir analizini yapması ve bu alanlarda daha fazla icraat önermesi yönünde talimatını verdi.

Bugünkü oturumda, Entite Hükümeti Genel Sekreterliği, ilgili bakanlıklar ve akademik toplulukla işbirliği içerisinde Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesinin faaliyetlerine ilişkin olarak Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin hak ve çıkarlarının korunmasına yönelik Entite Meclisini bilgilendirmek üzere görevlendirilmiştir.

Kaynak: https://n1info.ba/vijesti/dodik-dobio-podrsku-u-vladi-rs-nece-prihvatati-odluke-ustavnog-suda-bih/ (Erişim tarihi, 14.03.2023)

Bu içerik 13.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.