Bosna-Hersek’in Oscar adaylı film yönetmeni Jasmila Žbanić: Sırbistan Radyo ve Televizyonu savaşı kışkırtan propagandayı durdurduğunda savaş sona erecek

Resim
Bosna-Hersekli yönetmen Jasmila Žbanić, Sırbistan Radyo ve Televizyonu’nda ‘Quo vadis Aida?” filminin gösterilip gösterilemeyeceğine dair yapılan açıklamaya tepki gösterdi. Filmin gösterilebilmesine dair Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’e televizyon kanalının danışması gerektiği şeklindeki resmî olmayan kanallardan duyum alındı.

Žbanić, filme yönelik boykot kararını siyasi bir karar olarak değerlendiriyor.

'Quo vadis, Aida?' filmi tanıtımı hakkında Danas gazetesine konuşan Žbanić, “Siyasi karar dışında, Sırbistan Devlet Televizyonu vatandaşlarına Avrupa’nın en iyi filmini, en iyi yönetmenlerinden birini, en iyi Avrupalı aktrislerden biri olan Jasna Đurčić’i (2021 için), Oscar’a aday olmuş bir filmi ve en iyi performans filmini neden izlettirmediğini nasıl açıklayabilir? Sırbistan Radyo ve Televizyonu’nda filmin Sırbistan’da bir kamu kanalında gösterilmesine dair Sırp hükümeti ve Sırbistan Radyo ve Televizyonuna yakın bazı kişilerle görüştüm” dedi.

Bu kişilerin son derece ciddi, sorumluluk sahibi ve iyi niyetli insanlar olduklarını belirtiyor ve kendilerine verdikleri bilgilerin doğru olduğuna inandığını ekliyor.

Žbanić, “Peki filmin Sırbistan Radyo ve Televizyonu’nda gösterilmesini neden umursuyorum? Dört yıl boyunca Saraybosna’da Sırp savaş topçuları ve keskin nişancılar altında yemeksiz, susuz, elektriksiz, ısıtmasız, ilaçsız yaşadım… Kendimin ve sevdiklerimin hayatları için sürekli korku duyar bir şekilde. Yugoslav Halk Ordusu, Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Sırbistan’dan gelen özel ve paramiliter birlikler bizi öldürdü ve işkence yaptılar. İçinden çıkamadığımız bir çemberin altında yaşıyorduk. 17 yaşındaydım, akrabalarımı ve arkadaşlarımı el bombaları ve keskin nişancılar nedeniyle kaybettim. Sırbistan Radyo ve Televizyonu ise kendi kendimizi bombaladığımızı ve aç bıraktığımızı duyurdu.” dedi.

Yönetmen, Sırbistan Radyo ve Televizyonu savaş propagandasına savaştan sonra bile gerçeğe ve uzlaşmaya katkıda bulunmadan devam ettiğini ekledi.

Bu içerik 14.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.