Bosna-Hersek’in Banjaluka şehrinde SNSD Partisi tarafından düzenlenen “Anavatan Seni Çağırıyor” adlı miting başladı: NATO’ya katılmak istemiyorlar, Merkez Seçim Kurulu’nu tanımıyorlar

ResimBanjaluka’da “Mladen Stojanović” parkında, “Sırp Cumhuriyetini savunmak için halk mitingi” yapıldı. Ardından Krayina Meydanı’na doğru yürüyüş düzenlendi. Mitingin organizatörü SNSD Partisi olarak öne çıkıyor ve “Anavatan Seni Çağırıyor” adı altında tertip ediliyor.

Partinin başkanı ve bu seçimlerde Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkan adayı olan Milorad Dodik, daha öncesinde önümüzdeki yıllar için bu mitingin siyasete yön vereceğini belirtmişti. Mitingde önemli pozisyonların alınacağı belirtilmiş ve bu uğurda çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Sırp Cumhuriyeti Entitesinin özerkliğinin güçlendirilmesi ve seçimler için yetkinin entite düzeyine geri döndürülmesi konusunda çalışacaklarını ekledi.

Mitingin gerekçesi, bu yıl 2 Ekim’de düzenlenen seçimlerin ardından Sırp Cumhuriyeti Entitesi muhalefetinin talebi üzerine, Bosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu’nun Sırp Cumhuriyeti Entitesi, Başkan düzeyindeki oyların yeniden sayılması kararı vermesiydi.

Mitingde ilk olarak SNSD sözcüsü ve Milorad Dodik’in danışmanı Radovan Kovačević konuştu.

Kovačević, “Sizden halkın seçtiği ve kimsenin de bunu değiştiremeyeceği, Sırp Cumhuriyeti’nin seçilen yeni başkanı Milorad Dodik’i selamlamanızı istiyorum. Buna miting denildi fakat bu milletten ve milletin iradesinden daha güçlü hiçbir şeyin ve hiç kimsenin olmadığını gösteren bir halk meclisidir. Sırp Cumhuriyeti Halkının bugünkü meclisi, başkentinden herkese şunu söylüyor: Bosna-Hersek Anayasasını bize geri verin, verin ki onu terk etmek zorunda kalmayalım! Sırp Cumhuriyeti halk tarafından kuruldu ve savunuldu, 27 yıl boyunca onları biz koruduk. Dayton ve Anayasa karşıtı bir Bosna-Hersek istemiyoruz, sadece Boşnak milletinin iradesine göre şekillenen bir Bosna-Hersek istemiyoruz, Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını reddediyoruz. İki entite haricinde Bosna-Hersek diye bir şey yok. Halktan ve onun iradesinden daha güçlü kimse yoktur” dedi.

Mitingde “Sırp Cumhuriyetinin NATO’ya katılmak istemediği”, Merkez Seçim Kurulu’nu ve emirlerini tanımadıkları” ve “Boşnak politikacılar” tarafından tasarlanan Bosna-Hersek’i istemedikleri konularına dikkat çekildi.

Danica Crnogorčević’in “Veseli se sprski rode” şarkısı eşliğinde mitingde hazır bulunanlar (yasal olmayan) üç renkli Sırp Cumhuriyeti Entitesi bayrakları ve SNSD posterleri ile parktan Krayina Meydanı’na yürüdüler. Kortejin başında Dodik, Kovačević, Željka Cvijanović, Nenad Stevandić (Srpska Birliği Partisi), Staša Košarac ve bu partinin diğer temsilcileri “Yeter ki Srpska kazansın” yazılı bir pankart taşıyorlar.

Bu içerik 25.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.