Bosna-Hersek İletişim Düzenleme Kurumu (RAK), bazı TV vericilerinin kapatılması için talimat verdi, medya kuruluşları kararın siyasi bir karar olduğunu iddia ediyor

Resim

Bosna-Hersek İletişim Düzenleme Kurumu (RAK) Bosna Hersek’de analog TV sinyalini kapatma kararını hayata geçirmeye başladı ve kararın siyasi sebeplerden kaynaklanan bir karar olduğunu iddia eden bazı televizyon kanalları da bunu tepkiyle karşıladı.

RAK’ın belirttiği üzere Bosna-Hersek’deki analog TV sinyalinin kapatılması kararı, Bosna-Hersek’ten Hırvatistan’a gelen parazitlerin ortadan kaldırılmasını talep eden ve Hırvatistan’daki belirli frekans kaynaklarına 5G ağının girişini engelleyen Hırvat Düzenleme Kurumu HAKOM’un bu yıl nisan ayında yaptığı talebin bir sonucudur.

RAK “Analog frekanslar artık Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından korunan bir teknolojik standart değildir ve bunların koordinasyonu 2015’ten beri yapılmamıştır. Dolayısıyla 2021 yılı boyunca analog vericilerin bu derece hızlı bir şekilde kapatılması, Bosna-Hersek’in üstlendiği ve onayladığı bir uluslararası yükümlülük olarak, dijital TV yayıncılığına geçişin zamanında yapılmamasının bir sonucudur. Ajans, bu süreçteki bütün katılımcıları yıllarca uyarmıştır”, şeklinde bir açıklama yaptı.

Analog vericilerin kapatıldığı konusunda resmi yayın kuruluşları ve 26 özel TV kanalı bilgilendirildi. Ancak bazı televizyon kanalları da televizyon sinyalinin kapatılması kararının dijital sinyale geçişle bir ilgisi olmadığını, bunun yalnızca siyasi sebeplerle ilgisi olduğuna dikkat çekmiştir. Özellikle de BN Televizyonu, sinyali kapatma kararından en çok kendisinin zarar gördüğünü ve karasal sinyalden yüzde elli yoksun kaldığını belirtti.

Bu içerik 08.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 210 kez okundu.