Bosna-Hersek Federasyonu muhalefet partileri başkanlarının toplantısı sona erdi: “Sadece SDA koalisyon görüşmelerinde dikkate alınmayacak”

ResimBosna-Hersek’te yapılan genel seçimlerin ardından, Bosna-Hersek Federasyonu’ndaki muhalefet parti liderlerinin Saraybosna’daki bugünkü toplantısında seçim sonuçları değerlendirildi. Genel program çerçevesinde ilkeler üzerinde işbirliği oluşturuldu ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey üyesi Željko Komšić’in daha önceki talebi desteklendi. Komšić, Merkez Seçim Kurulu’ndan Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in Seçim Yasası’da yapılacak değişikliklerine dair net bir açıklama gelene kadar mazbataların dağıtımını yapmamasını istemişti.

Bugün, ön sonuçlara göre Bosna-Hersek Federasyonu’nda parti kurması kesinleşenlerin temsilcileri, önümüzdeki dönemde kendilerini neler beklediğini analiz etmek için seçimin ardından ilk kez bir araya geldi.

SDP Başkanı Nermin Nikšić, anlaşmanın neyle ilgili olduğunu kısaca açıkladı:

“Yüksek Temsilcilik Ofisi’nden Temsilci Schmidt’in, Bosna-Hersek Federasyonu Halk Meclisi ile ilgili kararına acil ve kesin bir açıklama getirmesini talep ettiğimizi vurgulamak istiyoruz. Merkez Seçim Kurulu’nun bahsi geçen karar netleşene kadar herhangi birine mazbata vermemesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Merkez Seçim Kurulu’nun ön sonuçları mümkün olan en kısa sürede yayınlamasında ısrar ediyoruz. Buna binaen de Bosna-Hersek’teki tüm yönetim kademeleri için oyların yeniden sayılması süreci başlayabilsin.” Nikšić bu son ifadeyi seçim sürecinde gerçekleşen çok sayıda suiistimallere atıfta bulunarak söyledi. Geçersiz oyların sayısının –neredeyse yarım milyon oyun- doğal bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.

Toplantının katılımcıları, genel program çerçevesinde diğer partiler ile tartışmaya açık olmaya devam etme noktasında hemfikirler.

Nikšić, “Yarından itibaren Meclis çoğunluğunun belirlenmesine yönelik ilke ve esaslar üzerinde çalışacak grupları oluşturmaya başlayacağız. Bundan sonra, üzerinde mutabık kalınan ilkeler tüm siyasi partilerin parti organlarından geçecektir. Mevcut siyasi partilerin istişarelerini sürdürüyoruz.” diye belirtti.

Gazeteciler tarafından diğer partiler hakkında soru sorulması üzerine Nikšić, SDA’nın kaçınılmaz bir parti olmadığını ve toplananların çoğunluğu tarafından onlarla koalisyonun kabul edilemez olduğunu belirtti. Čović’in Perşembe günü yeni bir koalisyon kurma müzakerelerine başlayacağına dair duyurusu hakkında kısaca “Čović’e sor” ifadesini kullandı ve HDZ’nin, hükümetin üst düzeylerinde SDA’nın aksine kaçınılmaz bir partner olduğunu da sözlerine ekledi. Kimseyle yalnızca makam sayısı temelinde bir hükümet kurmayı kabul etmeyeceklerini, ancak Saraybosna Kantonu’ndaki “Üçlü Modeli” izleyeceklerinin altını çizdi.

Bu içerik 11.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 57 kez okundu.