Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Turković ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve başlatılan projelerin hayata geçirilmesi konularında görüştüler

ResimBosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turković ikili resmi temaslar için Türkiye’de bulunuyor.

Turković, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından iki bakanlık heyetleri bir araya geldi. Bakan Turković, Ankara'daki görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Bosna-Hersek'in kanıtlanmış bir dostu olan Bakan Çavuşoğlu'nun konuğu olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bosna-Hersek cesur insanlardan oluşan küçük bir ülkedir ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk halkının kendilerine özverili bir şekilde gösterdiği dostane yaklaşım ve desteği özellikle takdir ettiklerini belirti. Turković, Türkiye'nin güçlenmesinin, küresel ve jeopolitik rolünün yanı sıra ekonomik, teknolojik ve diğer her türlü konuda ilerlemesinin bizleri mutlu ettiğini söyledi.

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine ve Saraybosna-Belgrad otoyolunun yapımı da dahil olmak üzere başlatılan projelerin hayata geçirilmesine özel önem verildiği belirtildi.

2021 yılında Türkiye, Bosna-Hersek'teki en büyük ikinci yatırımcı oldu. Elbette ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmemiz gerekiyor ve Türk tarafında bu konuya dair güçlü bir irade görüyoruz. Bosna-Hersek'teki karmaşık iç düzenleme ve karmaşık siyasi durum ekonomik işbirliğini zorlaştırıyor. İki ülke arasında açık herhangi bir sorun yok ve her düzeyde çok anlamlı ilişkilerimiz var, diye ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti, kendisinin de işaret ettiği gibi, Batı Balkanlar'da yatırımlar konusunda ve aynı zamanda kültürel bağların restorasyonu yolunda önemli ve yapıcı bir role sahiptir. Türkiye, Bosna-Hersek'in Avrupa-Atlantik yoluna verdiği güçlü desteği vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu da diğer bazı hususların yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti'nin Bosna-Hersek'in çıkarlarını desteklemeye devam edeceğini ve ticareti artırmak için aktif olarak çalışacağını söyledi. Bakan, Bosna-Hersek'in seçimlerden sonra herhangi bir dış müdahale olmaksızın hükümet kurması gerektiğine ve bunu kurabileceğine inandığını da sözlerine ekledi. Ayrıca Türk Dışişleri Bakanı, Bakan Turković’i bu yılki Antalya Forumu’na katılmaya davet ettiği bildirildi.

Bu içerik 16.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.