Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konaković, Orta Doğu'daki çatışma hakkında: AB, bizim de sesimizi duymalı

Resim
Bosna-Hersek Dişişleri Bakanı Elmedin Konaković, İsrail-Filistin çatışması ve ülkesinin bu konudaki tutumuna değindi.
Konaković’in Orta Doğu’daki çatışmaya ilişkin net duruşu uzun zamandır biliniyor.
Konaković, “AB’nin bu konuda hâlâ ortak bir tutumu yok. Filistin’in yanında olan bazı ülkelerin kurumlarından ciddi açıklamalar geldi. Bu konuda Bosna-Hersek’in sesinin duyulması gerektiğini düşünüyorum. Bizler ülkemize yönelik saldırılardan, kuşatma altındaki şehirlerden sağ kurtulan, soykırım yaşamış bir ülkeyiz. Avrupa Birliği, bizim de sesimizi duyması gerekiyor. Bosna-Hersek’te daha adil olunsaydı, Ukrayna ve Filistin’de kötülükler tekrarlanmazdı. Hamas’a sivilleri öldürmenin hiçbir şekilde kabul edilebilir bir tarafı olmadığını da söyleyebiliriz. Bosna-Hersek’te bu tür olayları kınadık. Hamas’ın bireysel eylemleri de Gazze’nin yerle bir edilmesine ve binlerce çocuğun öldürülmesine mazeret olamaz. Dünyanın, sorumluları adalet önüne çıkarmasını bekliyoruz. Biz, adaletin yanındayız, bir çocuğu öldürmenin hiçbir mazereti yok.” dedi.
Sonrasında ekledi:
“Bizler kendi görüşlerine sahip bir ülkeyiz ve kimseyle aynı fikirde olmak zorunda değiliz. Kendi görüşlerimizi oluşturmaya hakkımız var. Birleşmiş Milletler’de kabul edilen iki kararda da bu konuya değiniliyor. Uzun yıllar Gazze meselesini ihmal ettiler ve Bosna-Hersek’te kötülük can alırken yeterli tepkiyi vermediler. Sonra Ukrayna’ya yönümüzü döndük ve şimdi de Gazze’den gelen korkunç fotoğraflara bakıyoruz.”
Ayrıca Hamas lideri İsmail Haniya’dan mektup aldığı iddialarına da değindi.
“Bu bir yalan. Mektubun geçerliliğini doğrulamak için OSA ile temasa geçtim. Sistemde yok. Belki Hamas onun aracılığıyla gönderdi.”

Bu içerik 25.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.