Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Dodik, ABD'de lobi faaliyetlerine 40 milyon KM (Bosna Hersek markı) harcadı

Resim

Bosna Müdafaa Merkezi (ing. Bosnian Advocacy Center) Organizasyonu, "Dış Politika Aracı Olarak Lobicilik: Bosna Hersek'teki İki Entiteden Biri Olan Sırp Cumhuriyeti (RS), Amerika Birleşik Devletleri'nde Lobicilik Faaliyetleri İçin “Nasıl 40 Milyon KM (Bosna Hersek markı) Harcadı" başlıklı, rapor ve analiz niteliğinde bir çalışma yayınladı. Bu çalışmanın, Sırp entitesi hükümetinin, mevcut Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Milorad Dodik'in iktidara geldiği 2006'dan bu yana, ABD'deki çeşitli lobi şirketleriyle imzaladığı anlaşmalara ilişkin yapılan araştırmalar ve analizlerin sonucunda ortaya çıktığı ifade edildi.

Çalışmada, Sırp Cumhuriyeti entitesi yetkililerinin özellikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki önde gelen karar vericiler ile aralarında iletişim ağı oluşturmayı amaçladıkları ifade edildi. Ayrıca çalışmada yer alan analizlerde yetkililerin, bu karar vericilerin yanı sıra, ileriki dönemlerde Capitol Hill'e veya Beyaz Saray'a, lobicilik faaliyetleri yardımıyla ulaşmayı umut ettiklerine de değinildi. Bununla birlikte, Dayton Anlaşması'na ilişkin yüksek düzeyde tavsiye ve analiz sağlayan bazı lobi gruplarıyla sıklıkla iş birliği içinde bulunduklarına da raporda yer verildi.

Tüm bunlara ek olarak, senatörler, Temsilciler Meclisi üyeleri, eski Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasının başkanı, Trump'ın baş stratejisti ve benzeri nüfuzlu yetkililerle gerçekleştirilen lobi faaliyetleri ve toplantılarla Dodik ve rejiminin, dünyanın en çok takip edilen medyasını etkileme isteği de raporda belirtildi.

Bosna Müdafaa Merkezi başkanı İsmail Ćidić; “Son yıllarda Dodik'in 40 milyon Bosna Hersek markını harcaması ve bu lobi faaliyetlerinden hiçbir şey elde edememesi herkesin bildiği bir olgudur. Dodik, elbette kendi statüsü ve konumu için değil, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin mevcut konumunu ve gelecekteki statüsünü yukarılara taşımak için lobi faaliyetleri gerçekleştirmiştir.” dedi.
 
 
Bu içerik 15.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 213 kez okundu.