Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi Željko Komšić, AB’nin Bosna-Hersek Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Johann Sattler ile görüştü

ResimBosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi Željko Komšić, ülkenin Avrupa yolunu yöneten AB’nin Bosna-Hersek Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Johann Sattler’i kabul etti.

Büyükelçi Sattler, Cumhurbaşkanı Üyesi Komšić’i Cumhurbaşkanlığı üyeliğine seçilmesinden dolayı tebrik ederek, Bosna-Hersek’e adaylık statüsü verilmesi konusunda AB kurumlarında yürütülen son çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu vesileyle, Željko Komšić’e bu süreçte sergilediği aktif rol için teşekkür etti ve önümüzdeki dört yıl için çalışılacak önceliklere değinildi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi Željko Komšić üç önceliğin altını çizdi. Birinci öncelik, Bosna-Hersek’in NATO üyeliğine giden yolda ülkenin kurumlarına destek sözünün sürdürülmesidir.

İkinci öncelik, Bosna-Hersek’in iç mevzuatında AB standartlarının benimsenmesine yönelik daha hızlı ilerleme kaydetmek için Avrupa Komisyonu Görüşü’nde yer alan 14 öncelikli maddenin tam olarak yerine getirilmesidir. Muhataplar, önümüzdeki dört yıl içinde bu plan üzerindeki faaliyetlerin çok daha yoğun olacağı ve 14 öncelikli maddenin uygulanmasının her mevkide görev alan yetkililerin gelecekteki odak noktası olması gerektiği konusunda mutabık kaldılar.

Üçüncü öncelik, ülkedeki kurumlara sosyoekonomik sorunların çözümünde destek sağlamak olacak. Özellikle enflasyon tahminlerine karşılık verme ve Batı Balkanlar için yeşil gündem için özellikle enerji sektöründeki yatırımların nasıl kolaylaştırılacağı konusunda anlaşma sergilenmesi gerekiyor.

Büyükelçi Sattler, Cumhurbaşkanlığı Üyesi Komšić’e AB Delegasyonunun önümüzdeki dönemde suç, yolsuzlukla mücadele ve Bosna-Hersek’teki yargı sistemini güçlendirme konularına da odaklanacağı konusunda bilgi verdi.

 

Bu içerik 13.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.